latinica  ћирилица
17/05/2021 |  19:00 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Годишњица поплава у Семберији; Села поред Саве заштићена (ВИДЕО)

Мајске поплаве 2014. године, у Семберији су потпуно су уништиле стотине кућа и привредних субјеката.
Поплаве у Бијељини (фото: Мирослав Мики Благојевић / Facebook) -
Поплаве у Бијељини (фото: Мирослав Мики Благојевић / Facebook)

Штета је процијењена на 123 милиона марака. Опоравак је трајао мјесецима, а најзначајнија помоћ обезбијеђена је путем ваучера Владе Републике Српске, многобројних донатора из Европске уније, УНДП-а и невладиних организација.

Током незапамћених мајских поплава 2014. године, под водом је било 40 одсто територије града, 20 семберских села док је десет хиљада становника морало да напусти своје куће.

У случају обилних падавина попут оних из 2014. Семберија би данас прошла много боље, јер је Влада Републике Српске након поплава, обезбиједила 55 милиона евра за хитну помоћ у сврху опоравка поплављених подручја и изградњу водопривредних објеката. Од тога је Семберија добила 19 милиона и 600 хиљада марака. Из Фонда солидарности издвојено је седам милона и 600 хиљада марака и из кредита Свјетске банке 17 милиона.

Села поред ријеке Саве су заштићена, а опасност више не представљају ни брдске воде. Још није ријешен проблем изградње насипа на Дрини за који је урађена пројектно - техничка документација, али су средства која су била обезбијеђена код Свјетске банке преусмјерена у друге водопривредне објекте. Међутим, одустајања од изградње дринског насипа нема, поручују из "Вода Српске".