latinica  ћирилица
18/05/2021 |  07:24 ⇒ 14:39 | Аутор: Агенције

Нови напад на Израел, погођени обданиште и фабрика у Сдероту (ВИДЕО)

Палестинци из Појаса Газе поново су ракетирали сјевер Израела, саопштила је израелска војска. Савјет безбједности Уједињених нација одржаће четврту сједницу посвећену израелско-палестинском сукобу.
Ракетни напад - Фото: Тwitter
Ракетни нападФото: Тwitter

14.38 - Двије особе погинуле су у гранатирању пограничних израелских подручја из правца Газе, саопштили су болнички извори Израела.

Ради се радницима из иностранства и ријеч је о мушкарцима старим око 30 година, наводе болнички извори.

14.03 - Најмање 10 људи је повријеђено, од којих четворо тешко, у најновијем минобацачком баражу из појаса Газе на југ Израела, кажу медицински извори.

12.01 - Руски предсједник Владимир Путин рекао је да се у свијету разбуктавају застарјели регионални конфликти, између осталог у Авганистану и на Блиском истоку.

- Ескалација конфликта између Палестинаца и Израелаца је већ изазвала велики број жртава међу цивилима, укључујући и међу дјецом. Сматрамо императивом прекид насиља са обје стране и активно трагање за рјешењем, на основу резолуције Савјета безбједности УН - рекао је Путин.

11.52 - Министар спољних послова ЕУ Жосеп Борељ разговарао је са америчким колегом Ентонијем Блинкеном о прекиду борби у Гази између Израела и Хамаса.

Такође су разговарали о томе како "смањити тензије" између Израела и Палестинаца, написао је Борел на Твитеру.

- Гледајући унапријед, такође су нам потребне дугорочне иницијативе како би разбили динамику сукоба и оживјели изгледе за мирну будућности за све - написао је Борељ.

10.05 - Израелске трупе обориле су дрон који се приближавао сјеверном Израелу из правца Јордана, саопштиле су израелске снаге.

09.56 - Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су сви челници Хамаса на нишану израелске војске и да војска нема мандат да говори о примирју.

08.28 - Министри спољних послова земаља чланица ЕУ одржаће данас ванредни састанак у Бриселу на коме ће бити затражено обустављање сукоба између израелске војске и палестинских милитаната.

08.09 - Израелска војска гранатирала је територију Либана у знак одмазде послије испаљивања неколико ракета са територије те државе ка Израелу.

07.22 - Сирене за ваздушну узбуну огласиле су се у граду Сдерот и подручјима повезаним са Појасом Газе, преноси Тас.

Израелски радио Кан наводи да су погођени обданиште и фабрика у Сдероту, али да нема извјештаја да је било жртава.

Размјена ракетне паљбе између Израела и Хамаса почела је 10. маја код џамије Ал Акса на Храмовној гори у Источном Јерусалиму.

Према посљедњим подацима, у размјени ракетне паљбе која траје од 10. маја погинуло је 10 Израелаца и више од 220 Палестинаца.

07.20 - Амерички предсједник Џозеф Бајден је у разговору са премијером Израела Бенјамином Нетанјахуом рекао да подржава прекид ватре у борби између "Израела и палестинских милитаната", саопштила је Бијела кућа.  

Савјет безбједности Уједињених нација одржаће четврту сједницу посвећену израелско-палестинском сукобу за протеклих недјељу дана, саопштила је мисија Норвешке при УН.

Поред Норвешке, одржавање сједнице су иницирали Кина и Тунис.