latinica  ћирилица
18/05/2021 |  08:13 ⇒ 13:49 | Аутор: СРНА

Аустрија укида карантин за путнике из више земаља

Министарство здравства Аустрије објавило је нову одредбу за улазак путника у Аустрију, укинувши за многе земље до сада обавезни десетодневни карантин.
Аустрија-граница (Фото: br.de) -
Аустрија-граница (Фото: br.de)

Карантин је укинут за све земље у аустријском сусједству са ниском инциденцијом као што су Њемачка, Италија, Лихтенштајн, Швајцарска, Словачка, Словенија, Чешка и Мађарска.

Досадашњу обавезну самоизолацију од сутра ће замијенити нова одредба према којој путници на аустријском граничном прелазу треба да предоче доказ о вакцинисањум с тим да од првег вакцинације мора проћи најмање 22 дана, о оздрављењу, односно потврду да су пребољели ковид 19 у протеклих шест мјесеци или свјежи негативни PCR тест не старији од 72 часа или негативни антиген тест не старији од 48 часова.

Нова уредба аустријског Министарства здравства, објављена касно синоћ, ступа на снагу сутра, саопштио је министар здравља Аустрије Волфганг Микштајн.

Он је напоменуо да су за путнике из земаља са промијењеним вирусном мутацијама као што су Индија, Бразил и Јужна Африка и даље на снази посебна, знатно строжа ограничења.

Микштајн је навео да ће се код вакцинисаних лица признавати све вакцине које је дозволила Агенција за лијекове ЕУ или оне која су успјешно прошле одређени процес Свјетске здравствене организације.

У његовом саопштењу се упозорава да се вакцинисање Спутњиком не признаје, за разлику од кинеске вакцине Синофарм, која је од СЗО добила дозволу за "употребу у нужди", преноси загребачки Вечерњи лист.

Министарство здравља навело да се карантин укида за све земље у аустријском сусједству с ниском вриједности инциденције, као и низ других европских земаља и Аустралије и Новог Зеланда.

Аустрија је за путнике из "ризичних" земаља, у које је уврштена и Хрватска, такође попустила услове уласка у земљу.

Од сутра се укида карантин за вакцинисане особе, с тим да од првог вакцинисања мора проћи најмање 22 дана, и оне које су пребољеле заразу ковид 19 у протеклих шест мјесеци.

Та привилегија се не односи на тестиране особе, без обзира на негативан тест, и оне, као и до сада, морају и даље у обавезни десетодневни карантин, који могу прекинути након пет дана негативним PCR или антиген тестом.

Сви путници без обзира на један од та три статуса морају при уласку у Аустрију обавезно предочити доказа о вакцинисању, оздрављењу или тестирању на њемачком или енглеском језику.