latinica  ћирилица
18/05/2021 |  08:27 ⇒ 13:50 | Аутор: СРНА

Ванредни састанак шефова европских дипломатија због сукоба на Блиском Истоку

Министри спољних послова земаља чланица ЕУ одржаће данас ванредни састанак у Бриселу на коме ће бити затражено обустављање сукоба између израелске војске и палестинских милитаната.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

Портпарол ЕУ Петер Стано рекао је да ће састанак бити прилика за "проналажење начина на који европски блок може најбоље допринијети смиривању тензија, престанку ескалације и обустављању насиља".

Из Брисела је саопштено да ће ЕУ удвостручити напоре на окончању сукоба између израелске војске и палестинских милитаната.

ЕУ је оцијенила као веома забрињавајуће уништавање зграде у којој су се налазила представништва већих међународних медијских кућа, уз напомену да су безбједни услови рада новинара од кључног значаја.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ и предсједник Европског савјета Шарл Мишел позивали су протеклих неколико дана на прекид ескалације насиља и обезбјеђивање најбоље могуће заштите цивилима.

АП подсјећа да су сукоби избили прошле седмице када су припадници Хамаса испалили ракете дугог домета на Јерусалим након вишеседмичних сукоба у граду између палестинских демонстраната и израелске полиције. Протести су били усмјерени против деложација палестинских породица из насеља у Јерусалиму.

Од тада је израелска војска покренула више стотина напада из ваздуха чије су мете биле инфраструктура Хамаса. Палестински милитанти испалили су више од 3.100 ракета на Израел.

Према подацима званичника из Појаса Газе, у ударима је погинуло најмање 198 Палестинаца, укључујући 58 дјеце и 35 жена, а 1.300 људи је рањено. Осам особа у Израелу погинуло је у ракетним нападима из Газе, укључујући петогодишње дијете и војника.