latinica  ћирилица
18/05/2021 |  10:13 ⇒ 12:14 | Аутор: РТРС

ФЗО Српске наставља подјелу електронских здравствених картица

Електронске здравствене картице, које ће замијенити садашње књижице, за осигурана лица из регија Бијељине, Фоче и Зворника су спремне и осигураници могу да их подижу у надлежним пословницама Фонда здравственог осигурања Републике Српске, саопштено је из ФЗО Српске.
Електронска картица (Фото: ФЗО) -
Електронска картица (Фото: ФЗО)

Из ФЗО Српске истичу да рокови за преузимање картица нису одређени, због чега сугеришу осигураницима да своје картице преузимају приликом остваривања других права у пословницама ФЗО Српске, а са циљем да се избјегне стварање гужви због тренутне епидемиолошке ситуације.

- Иначе, све док у Републици Српској у потпуности не заживи Интегрисани здравствени информациони систем, упоредо са електронским картицама осигурана лица ће моћи да користе и старе здравствене књижице. Према томе, не постоји бојазан да ће осигураници бити ускраћени за било које право из здравственог осигурања уколико одмах не преузму картицу. Молимо осигуранике да избјегавају стајање у редовима у пословницама само ради подизања картица јер могу да је преузму било када у наредним мјесецима - наглашавају из ФЗО Српске.

За осигуранике из регија Бијељина, Зворник и Фоча припремљено је око 189.300 картица и оне су за њих бесплатне, наводи се у саопштењу.

Осигураници своје картице могу подизати у пословницама ФЗО Српске које се налазе у општинама гдје су регистровани у тимове породичне медицине.

- Дакле, осигураници картице могу преузимати у пословницама Бијељина, Лопаре, Угљевик, Зворник, Власеница, Милићи, Шековићи, Братунац, Сребреница, Фоча, Рудо, Чајниче, Вишеград, Ново Горажде и Калиновик, у зависности од тога у ком дому здравља су регистровани. Осигурано лице може да преузме картице и за чланове свог домаћинства или уже породице - саопштено је из ФЗО Српске.

У случају да се деси да за некога није израђена електронска картица, осигурано лице може у пословницама ФЗО Српске поднијети захтјев за картицу и у најкраћем могућем року картица ће бити припремљена, наводи се у саопштењу.

Болнице у Бијељини, Зворнику и Фочи, као и припадајући домови здравља, још раније су увезани у Интегрисани здравствени информациони систем, тако да нема препрека да у овим установама осигураници почну да користе електронске картице, као и у пословницама и филијалама Фонда у овим регијама, саопштено је из ФЗО Српске.

Из ФЗО Српске подсјећају да је ИЗИС почео да се примјењује у појединим установама још прошле године, а до сада је испоручено више од 26.300 електронских картица и то за осигуранике Градишке, Српца и Козарске Дубице које су прве општине у којима је почео да се реализује ИЗИС.

- Осигураници ових општина, такође, могу и даље да преузимају своје картице. Са употребом електронских картицa престаје потреба за овјеравањем здравствене књижице. Напомињемо да све док траје ванредна ситуација није потребно овјеравати ни "старе" здравствене књижице - наводе из ФЗО Српске.

У току ове године ИЗИС би требао почети да се примјењују у цијелој Српској, а што ће донијети многобројне предности и уштеде здравственом систему, односно грађанима који ће имати још бољу, ефикаснију и квалитетнију здравствену заштиту.

Овим пројектом се повезују здравствене установе различитих нивоа у један јединствен систем, који ће омогућити размјену медицинских података пацијената уз формирање јединственог електронског здравственог картона за сваког становника Републике Српске.

Поред електронског картона и картице, ИЗИС подразумијева употребу и електронских упутница и рецепата.