latinica  ћирилица
18/05/2021 |  11:19 ⇒ 18:10 | Аутор: РТРС

Планирана градња још једне основне школе у Источном Новом Сарајеву

Источно Ново Сарајево једна је од ријетких општина у Српској које биљеже позитиван природни прираштај. Број дјеце која се уписују у школе показатељ је добре демографске политике. Због повећаног броја основаца, планирана је градња још једне основне школе.
Наталија Тривић, Љубиша Ћосић и Јован Катић - Фото: СРНА
Наталија Тривић, Љубиша Ћосић и Јован КатићФото: СРНА

На локалитету у Дечанској улици, требало би да буде изграђена нова основна школа. У току су припреме за израду главног пројекта, који би био основ за изградњу школе која је пријеко потребна становницима Источног Новог Сарајева, јер је постојећа, у односу на број ученика, превазишла капацитете.

- Он је појаснио да Основна школа "Свети Сава" има капацитет 650 ученика, а да данас наставу у тој школи похађа 1.150 ђака, због чега је она постала тијесна - рекао је Јован Катић начелник општине Источно Ново Сарајево.

У ресорном министарству очекују елаборат о оправданости градње нове школе.

- Мислимо да има стварне потребе и да ће Влада Српске усмјерити се управо на инвестиције у овом смјеру - рекла је Тривићева.

Ћосић је рекао да је на састанку било ријечи о горућим проблемима и активностима које се реализују у Источном Сарајеву.

- Ми имамо предност у Републици Српској јер смо град који у саставу има општине и на тај начин заједнички боље функционишемо и боље наступамо према свим институцијама, у првом реду према институцијама Републике Српске - нагласио је Ћосић.

Он је изразио наду да ће нова школа бити отворена идуће године, као и да ће врло брзо бити завршено позориште.

Министарка Тривић данас је посјетила и Основну школу „Петар Петровић Његош“ у Источној Илиџи, гдје је са просвјетним радницима разговарала о планираном повећању плата. Током разговора са директором Завода за уџбенике и наставна средства Бојаном Ђенићем, наведено је да је у току поступак одобравања 12 нових уџбеника за ученике основних школа и 13 за средњошколце.