latinica  ћирилица
18/05/2021 |  11:43 ⇒ 11:49 | Аутор: РТС

Вучић у Чешкој; Примио одликовање од Земана

Предсједник Србије Александар Вучић борави у званичној посјети Чешкој, а у Прагу га је дочекао чешки предсједник Милош Земан.
Земан уручио Вучићу Орден бијелог лава (фото: instagram.com/buducnostsrbijeav) -
Земан уручио Вучићу Орден бијелог лава (фото: instagram.com/buducnostsrbijeav)

Уз војне почасти и интонирање химни двије земље, предсједника Вучића је дочекао у Прашком замку предсједник Чешке Милош Земан, након чега је услиједила церемонија додјеле одликовања.

На овој церемонији Земан је уручио Вучићу Орден бијелог лава, а предсједник Србије чешком колеги Земану Орден Републике Србије на ленти (одликовање из 2020).

Орден којим је одликован предсједник Вучић је највеће државно признање Чешке које уручује лично предсједник, а између осталих добили су га и и Жак Ширак, шпански краљ Хуан Карлос Први, Лех Качински...

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Послије ове церемоније планиран је тет-а-тет састанак предсједника двије земље, а затим и пленарни састанак делегација Републике Србије и Чешке Републике, које ће предводити предсједници Вучић и Земан.

Председник Чешке ће затим организовати свечани ручак у част предсједника Србије.

Послије ручка планирано је уписивање у књигу почасних гостију Прашког замка.

Након тога слиједе састанци са предсједником Посланичког дома Парламента Чешке Републике Радеком Вондрачеком, као и предсједником Сената Чешке Републике Милошем Вистрчилом.

Другог дана посјете, предсједник Вучић састаће се предсједником Владе Чешке Републике Андрејем Бабишом.

Током дводневног боравка у Прагу, предсједник Вучић разговараће и са бројним привредницима из те земље, најављено је из Предсједништва.