latinica  ћирилица
18/05/2021 |  12:00 ⇒ 12:03 | Аутор: РТРС

Пројекат "Спојимо дјецу КиМ и Српске" очекује се у другој половини јуна

Одбор за помоћ Косову и Метохији не одустаје од могућности реализације деветог пројекта "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске" који би требало да се реализује у првом термину од 19/20. до 26/27.јуна.
Дјеца са Косова - Фото: РТРС
Дјеца са КосоваФото: РТРС

Како је саопштио Милорад Арлов, предсједник бањалучког Одбора за помоћ Србима на КиМ, Одбор је по одлуци и молби Министарства безбједности у Савјету министара БиХ поднио молбу за сагласност Републичком штабу за ванредне ситуације Републике Српске и Штабу за спасавање Брчко дистрикта и БиХ.

- Ситуација поводом пандемије се нормализује зато смо оптимисти, дјеца су у школским клупама, раде ресторани, хотели, кафићи, излетишта, градски и међуградски саобраћај, многи размишљају о годишњим одморима, границе без услова отворене између Србије, Републике Српске и БиХ, па стога очекујемо повољан одговор наведених штабова уз поштовање прописаних мјера - навео је Арлов.

Он је додао да се неће правити централни дочек и сви коју долазе иду директно и по рапореду својим домаћинима.

- Ако буде потребно по могућностима у српским срединама на Косову и Метохији да дјеца и пратиоци урадиће дан прије поласка брзе тестове на корана вирус..У неким срединама сигурно постоји могућност и то ћемо у договору и сарадњи са српским општинама и школама на Косову и Метохији урадити ради сигурности дјеце и њихових домаћина. Упутићемо и молбу Канцеларији за Косово и Метохијуу Влади Србије да нам помогне у тестирању дјеце. Само чекао одлуку штабова које требамо добити до краја маја - оцијенио је Арлов.

Са Косова и Метохије за мјесец  дана са 14 аутобуса у 14 градова, општина Републике Српске и Брчко дистрикт треба да дође 579 ученика у пратњи 54 просвјетна радника.

Са њима је и један аутобус од 50 чланова дјеца и младих са потешкоћама развоју у пратњи својих родитеља из Удружења родитеља "Подржи ме" из Косовске Митровице који имају хотелски смештај у Приједору.

- Надамо се да ћемо за разлику од прошле године реализовати овај јединствени пројекат у региону девети по реду кога деца са Косова и Метохије очекују са нестрпљењем. Јер ће им то бити многима једини излаз са Космета за скоро две године - рекао је Арлов.

Он је нагласио да је "ово сигурно најмасовнији и најхуманији пројекат у региону повезивања и помоћ" и додао да је и пројекат завршетка градње Дневног центра "Подржи ме - 9.јануар" у Косовској Митровици за дјецу и младе са потешкоћама у развоју од изузетног значаја

Још једном је позвао све хумане људе и организације у Републици Српској и Косову и Метохији да се прикључе пројектима и допринесу њиховој реализацији.

Извор: tvmost.info