latinica  ћирилица
18/05/2021 |  12:07 ⇒ 12:10 | Аутор: СРНА

Жарковић: Након локалних избора неће бити побољшан положај Срба

Предсједник Удружења Срба протјераних из западне Славоније Крста Жарковић сматра, након одржаних локалних избора у Хрватској, неће бити побољшан положај Срба у тој земљи.
Крсто Жарковић - Фото: Глас Српске
Крсто ЖарковићФото: Глас Српске

- Срби на подручју бивше Републике Српске Крајине нису остварили бољи резултат на локалним изборима у Хрватској у односу на прошле изборе - рекао је Жарковић Срни.

Он је навео да је разлог то што је била мања излазност на изборе Срба протјераних из Хрватске и оних који живе у тој земљи.

- Из овога требамо извући поуку за наредне изборе у Хрватској у погледу веће сарадње Срба који живе у Хрватској и оних који су протјерани из Хрватске да у што већем броју изађу на изборе и гласају за српске представнике - истакао је Жарковић.

Он је рекао да су, захваљујући хрватском законодавству, Срби у неким градовима и општинама у Хрватској освојили позиције замјеника начелника, градоначелника и жупана.

У Хрватској су у недјељу, 16. маја, одржани локални избори за чланове представничких тијела и извршну власт у јединицама локалне и регионалне самоуправе, односно за општинске начелнике, градоначелнике и жупане, те њихове замјенике, као и за замјенике из реда припадника националних мањина.