latinica  ћирилица
18/05/2021 |  13:44 ⇒ 14:46 | Аутор: РТС

Земан: Извињавам се за бомбардовање СРЈ и молим српски народ да ми опрости

Предсједник Чешке Милош Земан рекао је на конференцији у Прагу да је бомбардовање тадашње Југославије било грешка, извинио се и замолио српски народ да му опрости. Извињење предсједника Земана су ријечи храброг човјека који се никоме не додворава и никада нећемо заборавити ове ријечи, рекао је предсједник Србије Александар Вучић.
Вучић и Земан (Фото: Instagram/buducnostsrbijeav) -
Вучић и Земан (Фото: Instagram/buducnostsrbijeav)

Милош Земан је, на конференцији за новинаре након састанка са предсједником Вучићем, навео да га је бомбардовање Југославије 1999. године све вријеме мучило.

Истакао је да је са Вучићем разговарао о традиционалном чешко-српском пријатељству.

- Пријатељству које се доказало 1938. године када смо били изневјерени својим западним савезницима, али и 1968. године када су нас изневјерили источни савезници - рекао је Земан.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

- У оба случаја српски народ нам је изразио своју подршку и ми смо му се захвалили бомбрадовањем. Овом приликом бих да се извиним за бомбардовање тадашње Југославије - навео је Земан и додао да је то била грешка.

Ја бих волио да као човјек замолим српски народ да нам опрости, поручио је чешки предсједник.

Истакао је да га је све вријеме то мучило и да у вријеме када се одлучивало о бомбардовању Југославије, Чешка је била неколико недјеља у Северноатланској алијанси и да су били посљедњи који су дали сагласност.

- Очајно смо гледали и тражили барем једну земљу да се са нама повеже и буде против, али остали смо сами. Ипак је то био недостатак храбрости - нагласио је Земан. Са овим извињењем и молбом да нам се опрости ријешио сам своју дугогодишњу трауму, јер кајање ослобађа. Рекао сам и спасио сам своју душу - истакао је Земан.