latinica  ћирилица
18/05/2021 |  13:58 ⇒ 19/05/2021 | 11:24 | Аутор: СРНА

Кошарац: Самит у Требињу прилика за промоцију и афирмацију енергетских политика

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је Срни да ће овогодишњи "Самит енергетике Требиње" 20. и 21. маја бити добра прилика за промоцију и афирмацију енергетских политика Републике Српске, БиХ и региона.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је нагласио да је ријеч о веома значајном научном скупу на којем ће бити размијењена мишљења о темама важним за перспективу енергетског сектора и правце дјеловања у будућности, првенствено о питањима транзиције енергетског сектора, тржишта енергије, енергетске ефикасности и обновљивих извора енергија, те инвестирања у овај сектор.

- Увјерен сам да ће овогодишњи самит дати одговоре на многе изазове у области енергетике, те да ћемо на темељу научних и стручних расправа доћи до закључака који ће бити јасан путоказ за даље јачање енергетског сектора у Републици Српској, БиХ и региону - рекао је Кошарац.

Према његовим ријечима, енергетика је препозната као топ сектор и развојна шанса у Републици Српској и Федерацији БиХ, о чему свједоче и напори ентитетских институција да кроз своју легислативу и стратешке планове прате нове трендове и унапређују могућности у овој области.

Кошарац је рекао да, с тим у вези, самит у Требињу може дати смјернице за искорак у развоју енергетског сектора и подизању свијести о пореби улагања у ову област, водећи рачуна о заштити климе и животне средине, те рационалном и одрживом коришћењу енергије и природних ресурса.

- Да бисмо постигли жељени ниво развоја, неопходно је трансформисати сектор енергетике, те га прилагодити тренутним и потребама будућности. Скупови као што је СЕТ омогућавају размјену знања и искустава у области енергије, захваљујући чему можемо доћи до рјешења од великог значаја за реформу енергетског сектора - истакао је Кошарац.

Према његовим ријечима, прошлогодишња позитивна искуства у организацији СЕТ-а доказују да је овај самит у потпуности оправдао очекивања, те привукао пажњу стручне, али и шире јавности, фокусирајући се на активности и изазове енергетског сектора.

- Изузетно ме радује чињеница да је СЕТ постао регионални центар за дискусије о развоју енергетског сектора. Стога ће и овогодишњи скуп бити добра прилика за размјену идеја и добрих пракси у региону, али и шанса да се афирмишу енергетске политике Републике Српске, БиХ и региона - закључио је Кошарац.

У Требињу ће у четвртак и петак, 20. и 21. маја, бити одржан други Самит енергетике "СЕТ - Требиње 2021" на којем ће учесници имати прилику да чују одговоре на кључна питања енергетске будућности од око 50 водећих лидера електроиндустрије из земаља региона, најавили су организатори.