latinica  ћирилица
18/05/2021 |  14:20 ⇒ 14:26 | Аутор: РТС

Петковић: Писмо из Приштине додатна потврда о угрожености манастира Високи Дечани

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић истиче да свака врста политичког притиска који долази из Приштине да се манастир Високи Дечани изузме са листе најугроженије европске баштине, само су додатна потврда о његовој угрожености.
Петар Петковић - Фото: Facebook
Петар ПетковићФото: Facebook

Петковић је у саопштењу нагласио да су данашњим писмом представници привремених институција у Приштини потврдили чињеницу да Високи Дечани заслужују мјесто на листи "Европа Ностра" седам најугроженијих локалитета културног насљеђа у Европи.

- Подсјетићу да је сваки напад на објекте Српске православне цркве на простору Косова и Метохије, а само за мјесец и по дана било их је чак 11, био праћен антисрпском реториком политичких лидера у Приштини. Због тога се и најновија порука о Високим Дечанима не може тумачити другачије, него како нова пријетња безбједности ове светиње и манастирском братству - навео је Петковић.

Указао је да су угроженост манастира Високи Дечани нотирали у својим извјештајима и "Европа Ностра" и Унеско, а уколико у Приштини, како каже, не вјерују овим организацијама не би било лоше да прочитају и посљедњи извјештај Стејт департмента у коме се посебно истиче осјетљив положај манастира Високи Дечани.

- Ријеч је о најчешће нападаном објекту Српске православне цркве на Косову и Метохији, који се од 2006. године налази на Унесковој листи свјетске баштине у опасности и под двадесеточасовном заштитом јединица Кфора - додао је Петковић.

Подсјетио је да је манастир оружано нападан чак четири пута. Два минобацачка напада извршена су 2000. године, у вријеме мартовског погрома 2004. на манастир је испаљено осам минобацачких граната, а 2007. године је извршен још један минобацачки напад, који је резултирао и судском пресудом.

- Такође, 2014. године на зидовима манастира исписани су графити "УЧК ИСИС", а у јануару 2016. године испред манастира су ухапшена четворица наоружаних косовских Албанаца, од којих су двојица били на црној листи симпатизера Исламске државе. Због тога би било сврсисходније да умјесто писама са непостојећом аргументацијом, власти у Приштини потпишу указ о повраћају 24 хектара одузете манастирске земље и тако бар покажу да поштују властите законе, ако већ не вјерују свјетским организацијама - закључио је Петковић у саопштењу.