latinica  ћирилица
18/05/2021 |  15:25 | Аутор: СРНА

Мета одбио да изађе пред истражни комитет

Албански предсједник Иљир Мета одбио је данас да се појави пред парламентарним комитетом који истражује да ли је нарушио Устав и да ли треба да буде опозван.

Мета је послао документ на 28 страна у којем наводи да овај комитет нема легитимитет и да ће наставити да обавља дужности, те да ће "игнорисати било какав захтјев од антиуставне и илегалне институције".

Посланици албанског парламента формирали су током овог мјесеца комитет који треба да донесе одлуку о томе да ли ће Мета бити опозван. Велики дио посланика из редова владајуће Социјалистичке партије тврди да Мета није испунио уставну дужност као гарант националног јединства јер је стао на страну опозиције пред одржавање парламентарних избора 25. априла.

Мета тврди да новоизабрани парламент још није одржао сједницу, а да је одлазећи сазив у постизборном прелазном периоду и да зато не може да врши никакве истражне активности.

- Иницијативе у сличним облицима су неприхатљиве у демократским друштвима, сматрају се осветом. Зашто онда не би покренули институционални пуч или државни удар како би заузели уставне институције? - написао је у документу Мета, који је у Словенији на регионалном самиту.

Социјалисти су на изборима освојили 74 од 140 посланичких мјеста, што им омогућава да самостално формирају власт, али за опозив Мете потребна им је двотрећинска већина, коју немају, те одобрење Уставног суда.

Током предизборне кампање, Мета је оптуживао албанског премијера Едија Раму да води "клептократски режим" и да је у руке узео сву законодавну, административну и правосудну власт.