latinica  ћирилица
18/05/2021 |  16:06 ⇒ 16:32 | Аутор: РТРС

Преминуо професор Горан В. Јанковић

Горан В. Јанковић, ванредни професор на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци, преминуо је данас у 64. години.
Горан Јанковић - Фото: РТРС
Горан ЈанковићФото: РТРС

Јанковић, је рођен 26. јануара 1957. године у Подгорици. На Економском факултету Универзитета у Бањалуци дипломирао 1979. године, а на истом факултету и магистрирао 2004. године. На Економском факултету Универзитета у Сарајеву 2010. године стекао звање доктора економских наука одбраном рада под називом "Брендирање државе – теоријски и практични аспекти".

Accademiu di Belle Arti у Венецији уписао је 1981. године у класи познатог италијанског сликара Емилија Ведове. Дипломирао на Accademiа di Belle Arti – Brera, Милано на одсјеку за сликарство 1986. године. Стручно усавршавање наставио на Академији лепих уметности у Београду, гдје je 2013. године стекао звање мастер ликовни умјетник. Након тога, завршио је мастер студиј на Академији уметности у Новом Саду на смјеру Примењена уметност и дизајн 2018. године.

На Академији умјетности Универзитета у Бањалуци је био ангажован од 2011. године, гдје је био руководилац студијског програма Ликовне умјетности на Академији умјетности од априла 2012. године до септембра 2013. године, те шеф Катедре за графички дизајн на студијском програму Ликовне умјетности од септембра 2014. године. На Академији умјетности Универзитета у Бањалуци, обављао је и дужност продекана за умјетност и међународну сарадњу.

За преко 30 година рада у области ликовних, визуелних умјетности и дизајна учествовао је у низу пројеката из области умјетности и културе, те излагао на бројним самосталним и колективним изложбама у земљи и иностранству.

Добитник је више признања и награда из области оглашавања и графичког дизајна.

Мјесто и вријеме сахране биће накнадно саопштени.