latinica  ћирилица
18/05/2021 |  16:10 | Аутор: СРНА

Вучић: Нико нема право да угрожава манастир Високи Дечани

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да не зна који је споменик у овом дијелу Европе угроженији од манастира Високи Дечани, те најавио сваку врсту подршке овој светињи Српске православне цркве и манастирском братству.
Александар Вучић (Фото: Instagram) -
Александар Вучић (Фото: Instagram)

Коментаришући захтјев Приштине да се Високи Дечани изузму са листе најугроженијих локалитета културног насљеђа, Вучић је рекао да не зна који је споменик угроженији, те да Високи Дечани припадју не само српској већ и свјетској културној баштини.

- Нико нема право да угрожева манастир Високи Дечани и то говори само о ароганцији неких власти. Трудићемо се да објаснимо позицију манастира Вискоки Дечани и непоштовање од Припштине и домаћих и међународних норми - рекао је Вучић новинарима у Прагу након састанка са предсједником Чешке Милошем Земаном.

Вучић је навео да је од Земана добио подршку за дијалог Београда и Приштине, те истакао да Београд у том дијалогу тражи правично рјешење.

Вучић је рекао новинарима да је Земана упознао о жељи Београда за компримисно рјешење, те изразио увјерење да ће исту подршку добити и од представника чешке власти, али и од опозиције, а са којим ће разговорати данас и сутра у Прагу.

- Ми не тражимо све, већ правду! Могућност не да ми добијемо све, већ да не изгубимо све, а да други добију све. Мислим да је то правично - рекао је Вучић.