latinica  ћирилица
18/05/2021 |  17:49 ⇒ 19:02 | Аутор: РТРС

Годишњица од смрти Бошка и Адмире, сарајевских Ромеа и Јулије

И 28 година послије, симбол рата у Босни и Херцеговини остала је прича о трагичној смрти Адмире Исмић и Бошка Бркића. Бошњакиња и Србин убијени су држећи се за руке, на данашњи дан 1993. године, на сарајевском Врбања мосту, у покушају да побјегну на српску територију.
Бошко и Адмира - Фото: РТРС
Бошко и АдмираФото: РТРС

Истрага о злочину за који је годинама оптуживана српска војска, а за који су, по признању, одговорни припадници злогласне "Шеве", до данас није отворена.

Спонтано, искрено, средњошколски - како све праве љубави почињу. Бошко и Адмира упознали су се у вријеме када је у Сарајеву живот био пун радости, на Олимпијским играма '84. Љубав која је трајала девет година и о којој је причало цијело Сарајево, завршила је бруталним убиством.

Због Адмире је Бошко 1992. из града на Миљацки испратио родитеље и старијег брата. Годину дана је носио претешко ратно бреме Србина у Сарајеву. А онда су заједно одлучили да побјегну на српску територију.

Са обје зараћене стране бијег је био договорен преко Врбања моста – тада Ничије земље. Али, Сарајево је погазило договор.

- Читава је линија знала, сваки војник, је знао, да они прелазе -једна Муслиманка и један Србин. Видио сам их. Батина дјевојка је махала торбом, држали су се за руку. Наједном их је пресјекао рафал и легли су загрљени једно поред другог, на мјесту мртви - изјавио је тада очевидац Саша Богдановић.

Погођени су у леђа, са зграде Стелекса, а муслиманских положаја.

Слика трагедије обишла је свијет, а два загрљена тијела седам дана су лежала на сарајевском асфалту – Врбања мосту, тада ничијој земљи. Ни Унпрофор није смио, или није хтио да их евакуише. Учинила је то српска војска.

Трагедију је у свијет први одаслао ратни репортер Курт Шорк, који је 2000.године убијен на задатку у Сијера Леонеу. По ранијој жељи, сахрањен је одмах поред сарајевског Ромеа и Јулије.

На причу о трагичној љубави студенткиње хемије и студента туризма, подсјећа стотине новинских чланака, неколико документараца, филмови, пјесме. Амерички медији ову причу уврстили су у четири најстрашније свјетске приче.