latinica  ћирилица
18/05/2021 |  19:23 ⇒ 19/05/2021 | 07:44 | Аутор: РТРС

СИПА у ЦИК-у; Тражили на увид неважеће листиће (ВИДЕО)

Претреса у складишту ЦИК-a у Источном Сарајеву није било, али, по наредби Тужилаштва БиХ службеници СИПА јесу извршили увид у одређену ускладиштену изборну документацију.

Незванично сазнајемо да je Тужилаштво БиХ формирало предмет на основу обједињене пријаве посланика СНСД-а у Представничком дому БиХ Сање Вулић из Добоја и хрватске листе из Теслића.

Суд БиХ је након протеклих локалних избора разматрао и одбацио и жалбу Сање Вулић, као и жалбу хрватске листе из Теслића. Али, након што су услиједиле кривичне пријаве Тужилаштво, како незванично сазнајемо, истрагу проводи по једном предмету.

- Активности су вршене уз претходну најаву, а у оквиру предмета у којем поступа Тужилаштво на темељу пријаве особа са подручја Теслића, о наводним неправилностима у поступању Централне изборне комисије БиХ, а односе се на гласање путем поште, на локалним изборима за подручје Теслића. Тужилаштво БиХ, након прегледа документације, одредиће се о даљим активностима - наведено је у саопштењу Тужилаштва БиХ.

Увид у гласачке листиће и материјале ЦИК-а истражиоци СИПЕАизвршили су по усменој наредби и у присуству истражилаца Тужилаштва БиХ.

- Та наредба није се односила на претресе, као што су поједини медији у БиХ пренијели. Не ради се о изузимању документације, него само о остварењу увида у одређену документацију - навео је Лука Миладиновић портпарол Агенције за истраге и заштиту БиХ.

Из ЦИК-а потврђују да су упознати са садржајем кривичних пријава у којима се захтијева да Тужилаштво преиспита одговорност и чланова ЦИК-а и изборне администрације.

- Ово што се тражи је везано за поступање нашег главног центра за бројање, везано за дописне гласове који су дошли из иностранства, односно, верификацију за једну изборну јединицу у Републици Српској, гласови из иностранства Теслић - рекао је Жељко Бакалар предсједник ЦИК-а.

Према доступним сазнањима, хрватска листа Теслић поднијела је кривичну пријаву јер су листићима који су, како тврде, неосновано проглашени неважећим, могли остварити један мандат у локалном парламенту.

Сања Вулић је, подсјећамо у кривичној пријави указала на могућу злоупотребу службеног положаја и овлашћења чланова ЦИК-е, јер су спрегом са појединим политичким субјектима у Републици Српској, обезбиједили понављање избора у Добоју, чиме су оштетили градски буџет и угрозили инвестиције.