latinica  ћирилица
18/05/2021 |  19:32 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

Припремни радови на изградњи ХЕ "Бук Бијела" трајаће годину дана (ВИДЕО)

Дан послије велике свечаности, на којој је озваничен почетак изградње хидроелектране "Бук Бијела", вриједне готово пола милијарде марака, почео је да тече рок за реализацију овог пројекта, који међу Фочацима буди наду да ће најављене добробити изградње бити реалност. Припремни радови, који су почели, трајаће годину.
ХЕ Бук Бијела - Фото: илустрација
ХЕ Бук БијелаФото: илустрација

Општина на југоистоку Српске са око 19 хиљада становника, на један дан била је мјесто најважнијег догађаја у Републици Српској и Србији. Након шест деценија чекања и 45 година од прекидања, још у бившој држави започетих радова, положен је нови камен темељац.

Пројекат реализују електропривреде Српске и Србије. На њему ће бити ангажовано око 500 радника, а по завршетку стално запослено око стотину.

Лука Петровић директор Електропривреде Републике Српске истакао је да се на овај пројекат дуго чекало, поготово општине Горњег Подриша које су жељеле да запосле раднике, остваре додатне приходе и да народ и грађани остану на својим огњиштима.

- Једноставним рјечником речено, када се претвори у новац, поготово за општину Фоча, за локалну заједницу они могу да очекују годишње 800-900 хиљада евра уплата у сам локални буџет плус запослење радне снаге - сматра Милан Баштинац рекао је члан Управе ХЕС Горња Дрина.

Оптимизам носилаца пројекта дијелио је и начелник општине. Каже, због заустављања градње хидроелектране прије 45 година, у Фочи је стала реализација кључних пројеката.

- Због неизградње Бук Бијеле закочени су многи пројекти од којих би Фоча имала велику корист, јер сви они су били везани за изградњу овог хидроенергетског горостаса. Нису била ријешена питања путних комуникација, водоснабдијевања, путних комуникација, двоструктног напајања електричном енергијом - сматра Милан Вукадиновић начелник општине Фоча.

Претпоставке су да би прво свјетло енергијом произведнеом из Бук Бијеле, могло да засвијетли већ 2024. године. Уз ову хидроелектрану, биће грађене још двије- Фоча и Паунци. Укупна вриједност пројекта је око 900 милиона марака.