latinica  ћирилица
18/05/2021 |  19:34 ⇒ 22:16 | Аутор: РТРС

Фочa: Потребно што прије започети реконструкцију пута ка Црној Гори (ВИДЕО)

Након почетка градње хидро-електране "Бук Бијела", у Фочи су на ред дошли и путеви. Министри у Влади Српске, представници Савјета министара и надлежних предузећа сагласни су да је потребно што прије започети реконструкцију регионалног пута према Челебићима, који води ка Пљевљима у Црној Гори.
Путеви у Фочи - Фото: РТРС
Путеви у ФочиФото: РТРС

Разговарано је и о потреби убрзања најављене изградње магистралних путева према Шћепан Пољу и Тјентишту.

Општина Фоча захтијева да се санирају сви регионални и магистрални путеви који су у изузетно лошем стању, због чега је угрожено безбједно одвијање саобраћаја. Тако је и с регионалним путем Фоча – Челебићи према Црној Гори. Истакнуто је да је ово веома битна саобраћајница не само за становништво, већ и за развој привреде.

- Дакле, да видимо шта можемо. Општина ће помоћи један дио шуме и да ће то бити добро за Челебиће - рекао је Милан Вукадиновић начелник општине Фоча.

Из Министарства саобраћаја и веза кажу да су задужили Путеве Српске да предузму све мјере да би се започела реконструкција.

- Ми ћемо већ предузети све како би се што прије кренуло да радимо - каже Недељко Ћорић, министар саобраћаја и веза Српске.

У Фочи су с радошћу дочекали вијест да ће се градити мост на граничном прелазу Хум-Шћепан Поље на ријеци Тари. Коначне помаке очекују и у изградњи магистрале, Брод на Дрини-Шћепан Поље, коју многи називају пут "страве и ужаса".

Истакнуто је да ће се о овом путу који је од изузетног значаја за цијели регион, ускоро разговарати на конференцији министара. Градња новог пута према Тјентишту очекује се у сљедећој години.

Најављена су улагања у развој туристичких потенцијала посебно – Националног парка "Сутјеска" и рафтинфа на Тари.

- Заиста више морамо радити на обуци туристичких радника најприје како да раде с гостима да нам се врате - истакла је Сузана Гашић, министарка трговине и туризма Републике Српске.

Улагања ће бити и у Индустријску зону Брод на Дрини.

- У складу с договором владама Српске и Србије обновићемо инфраструктуру у тој индустријској зони да се привуку инвеститори - нагласио је Вјекослав Петричевић министар привреде и предузетништва Републике Српске.

Уз министре у Влади Српске и представнике Савјета министара, у Фочи су били и представници Путева Републике Срепске, Правобранилаштва и Републичке управе за геодетске и имовинско правне послове који су заједно обишли "критичне" саобраћајнице и индустријску зону.