latinica  ћирилица
18/05/2021 |  19:57 ⇒ 21:08 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Опредјељеност за европски пут уз уважавање Дејтонског споразума (ФОТО)

Предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија, који борави у званичној дводневној посјети Бриселу, одржао је вечерас билатерални састанак са високим представником ЕУ за спољну политику и безбједност и потпредсједником Европске комисије Жозефом Борељом.
Тегелтија-Борељ - Фото: РТРС
Тегелтија-БорељФото: РТРС

- На састанку је разговарано о актуелним политичким и економским темама у контексту превазилажења кризе изазване пандемијом вируса корона, унапређењу регионалних односа, те европским интеграцијама - наведено је у саопштењу Савјета министара.

Тегелтија је истакао опредијељеност Савјета министара европском путу, уз пуно уважавање Дејтонског мировног споразума и уставних надлежности свих нивоа власти у БиХ, те нагласио да је основна претпоставка за успјешну реализацију свих процеса у контексту европских интеграција интензивна комуникација и дијалог, што је од марта претходне године готово онемогућено, а што се одражава на све процесе.

Фото: РТРС

У саопштењу се истиче да је Тегелтија у разговору са високим представником ЕУ Борељом потврдио одлучност БиХ да постане дио европских друштвених, економских и политичких структура, нагласивши да би доношење одлуке о додјељивању статуса кандидата за чланство БиХ дало снажан подстрек провођењу реформских процеса и интензивирању политичког дијалога о тешким питањима.

Предсједавајући Савјета министара изразио је захвалност за континуирани ангажман Европске уније на јачању политичких и економских веза у региону Западног Балкана, као и за подршку у напорима на ублажавању посљедица изазваних пандемијом вируса корона.

Саговорници су оцијенили да је снажан, стабилан и просперитетан Западни Балкан у интересу и ЕУ и земаља Западног Балкана, те да је у наредном периоду неопходно радити на унапређењу  регионалне сарадње као механизма за напредовање ка ЕУ.

Након билатералног састанка, предсједавајући Тегелтија ће учествовати на радној вечери са лидерима земаља Западног Балкана.

Током боравка у Бриселу, Тегелтија ће се састати и са сталним извјестиоцем Европског парламента за БиХ и потпредсједником ЕПП-а Полом Рангелом.

Према протоколу, Тегелтија би требало да разговара и са европским комесаром за сусједство и проширење Оливером Вархељијем и специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.