latinica  ћирилица
18/05/2021 |  19:59 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Биљана Чекић почасна чланица бањалучког Градског удружења логораша Другог свјетског рата (ВИДЕО)

Дубичанка Биљана Чекић, која је играла насловну улогу у филму "Дара из Јасеновца", постала је почасна чланица бањалучког Градског удружења логораша Другог свјетског рата. Чланску карту уручила јој је предсједница тог удружења Добрила Кукољ.
Добрила и Биљана - Фото: РТРС
Добрила и БиљанаФото: РТРС

У највећем стратишту усташког система логора Јасеновац, Доњој Градини, Биљани Чекић уручена је захвалница и чланска карта Удружења логораша Другог свјетског рата. Добрила Кукољ имала је 11 година када је прошла страхоте Јасеновца.

- Дара ми је дала вољу за живот даље, да још нешто пишем, то дијете, тај филм кад сам ја гледала, ја сам преживљавала, гледајући Дару, себе и још друге око себе. Она ми је дала вољу и снагу издржи још мало, напиши још нешта и оно што још ниси испричала - каже Кукољ.

Филмска "Дара" каже да је до сада добила бројна признања, али да јој признање Удружења логораша – највише значи.

- Част ми је упознати све ове људе, односно бивше логораше, јер ипак је о њима снимљен филм "Дара из Јасеновца" - рекла је Чекићева.

Бивши логораши поручују да је његовање културе сјећања на српске, ромске и јеврејске жртве усташке Независне Државе Хрватске – императив.