latinica  ћирилица
18/05/2021 |  20:05 ⇒ 19/05/2021 | 11:07 | Аутор: РТРС

Обиљежен Међународни дан музеја (ВИДЕО)

Под мотом "Будућност музеја: опоравак и поновно осмишљавање" Музеј савремене умјетности и Музеј Републике Српске обиљежили су Међународни дан музеја.
Међународни дан и Европска ноћ музеја (фото: muzejrs.com) -
Међународни дан и Европска ноћ музеја (фото: muzejrs.com)

Због тренутне епидемиолошке ситуације музеји у цијелом свијету овај значајан датум прославили су заједно са Европском ноћи музеја.

Тема овогодишње манифестације "Будућност музеја: опоравак и поновно осмишљавање", даје назнаке промјене у раду савременог музеја и пружа могућност промишљања и креирања нових идеја и рјешења у такозваној новој стварности која је изазвана- пандемијом вируса корона.

 

Овај значајан датум у Музеју савремене умјетности Републике Српске протекао је у знаку обиљежавања 130 година градње старе аустроугарске жељезничке станице, у којој је смјештена ова институција.

Изложбом "Вибрантност у простору поља" у Музеју Републике Српске, академски сликар Бранко Јунгић представио је нека од својих нових умјетничких остварења.

Покровитељи Међународног дана музеја су Министарство просвјете и културе и Град Бањалука, а медијски покровитељ манифестације је Радио-телевизија Републике Српске.