latinica  ћирилица
18/05/2021 |  20:51 ⇒ 22:41 | Аутор: РТРС

Тегелтија: БиХ потребна добра вијест из Брисела - кандидатски статус (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је вечерас да је БиХ неопходна добра вијест из Брисела, а то је добијање кандидатског статуса.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Након билатералног састанка са високим представником ЕУ за спољну политику и безбједност и потпредсједником Европске комисије Жозефом Борељом, Тегелтија је изјавио новинарима у Бриселу да је тема састанка била и европски пут БиХ и добијање кандидатског статуса, јер велика већина њених грађана је опредијељена за чланство у ЕУ.

-  Прошле године смо много времена провели испуњавајући услове за добијање кандидатског статуса припремом три законска рјешења које смо спремни да усвојимо у овој години без да кандидатски статус буде даље условљаван одређеним измјенама Изборног закона, а самим тим ни било каквим измјенама Устава - рекао је Тегелтија.

Навео је да није сигуран да ће бити консензуса око промјене Изборног закона, а самим тим и било каквих промјена Уставног уређења БиХ.

- Дакле, сматрам да би било добро да на основу испуњених услова која се односе на ова три законска рјешења добијемо кандидатски статус - поручио је Тегелтија.

Он је додао да је на састанку са Борељем било ријечи и о пандемији вируса корона.

- То је за нас питање свих питања. Ублажавање епидемиолошких мјера, вакцинација. То су услови да се БиХ врати нормалном животу и раду и да се покрене економија - истакао је Тегелтија.

Фото: РТРС

Предсједавајући Савјета министара учествоваће на радној вечери са лидерима земаља Западног Балкана.