latinica  ћирилица
18/05/2021 |  21:17 ⇒ 22:32 | Аутор: СРНА

Јанша: Епидемија ће бити обуздана за неколико недјеља

Словеначки премијер Јанез Јанша оцјењује да ће епидемија вируса корона у овој земљи бити обуздана за неколико недјеља и сматра да је на болест имуно већ око 40 одсто становништва.
Словенија, Љубљана - улице - Фото: Тwitter
Словенија, Љубљана - улицеФото: Тwitter

- Практично је већ 800.000 људи заштићено или вакцинисањем или тако што су пребољели инфекцију, што нам даје оптимизам да ћемо до љета побиједити епидемију и опет почети живјети нормално - написао је Јанша у поруци на "Твитеру".

Услов за тако нешто, каже Јанша, јесте да се сви и даље придржавају противепидемиолошких мјера.

Према званичним подацима, 32,3 одсто популације добило је прву дозу вакцине против вируса корона, а 17 одсто међу њима и другу дозу. Имунизованим се сматрају и они који су инфекцију пребољели у задњих шест мјесеци, преносе медији.

Влада је данас објавила да је у посљедња 24 сата забиљежено 497 нових случајева, уз 11,7 одсто позитивних тестова, док је број хоспитализованих први пут након више мјесеци пао на мање од 400.

У болницама су тренутно 383 ковид пацијента, од чега 113 на интензивним одјељењима, па неке болнице поново почињу укидати ковид одјељења и појачавати застале здравствене програме.

У посљедња 24 сата умрло је још шест пацијената, а из болница су отпуштене 52 особе на кућну његу.