latinica  ћирилица
20/05/2021 |  11:27 ⇒ 12:21 | Аутор: РТРС

Тегелтија и Мекдоналд потписали Оквир сарадње за одрживи развој (ВИДЕО)

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија и резидентни координатор УН у БиХ Ингрид Мекдоналд потписали су данас у Сарајеву Оквир сарадње за одрживи развој између УН и БиХ у периоду 2021-2025. године.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Тегелтија је изразио задовољство што је имао прилику да потпише Оквир сарадње који су припремили тимови УН из БиХ заједно са представницима свих нивоа власти у БиХ, невладиног сектора и пословне заједнице.

Тегелтија је рекао да није први пут да БиХ и УН потписују овакав документ, јер су већ постојала два документа овако дефинисана, с тим што је документ који је истицао 2019. године продужен за годину дана.

Истакао је да су на документ, који је данас потписан, сагласност дали Република Српска, Федерација БиХ, Брчко дистрикт, али и пословна заједница и невладин сектор.

 - Креирали смо добар документ који ће пружити основе за развој, инструменте за мјерење остваривање достигнућа - рекао је Тегелтија.

Он је додао да је документ повећен реализацији Агенде за одрживи развој до 2030. године, процесу приступања ЕУ, затим заједничке социо-економске реформе 2019-2022. година, регионалне сарадње и бољем животу за грађане БиХ.

Резиденти координатор УН Ингрид Мекдоналд рекла је да се данашњим потписивањем новог оквира дефинишу стратешки приоритети сарадње и партнерства за наредних пет година.

Мекдоналд је појаснила да су у новом програму сарадње ранијих 13 стратешких приоритета сведи на пет.

- Приоритетна подручја укључују инкслузиван, чисти и безбједан економски раст с фокусом на климатске промјене, дигиталну економију, одрживе пословне моделе за мала и средња предузећа, јачање тржиште рада, те научно-истраживачки развој на пољу иновација - рекла је Мекдоналдова.

Навела је да БиХ има велики потенцијал у свим овим подручјима и да ће се радити са властима БиХ на превазилажењу посљедица ковида 19, те да се напори УН фокусирају на рањиве друштвене групе.

Он је истакла да ће бити настављена подршка убрзавању програма енергетнске ефикасности, стварања такозваних "зелених радних мјеста" и смањивању емисије угљен диоксида.

Осим тога, каже Мекдоналдова, наставиће се радити на борби против продичног и насиља над дјецом, као и процесима веће џендер осјетљивости, подршци еВлади и ефикасним и приступачним јавним сервисима.

Раније је 17 агенција УН ставило потписе на званичне документе Оквира сарадње за одрживи развој између УН и БиХ у периоду 2021-2025. године.

УН у БиХ испоручиле су програме вриједне 375,96 милиона америчких долара током претходних шест година за владавину закона и безбједност људи, одрживи равноправан развој и запошљавање, социјалну инклузију, обзразовање.