latinica  ћирилица
20/05/2021 |  15:09 ⇒ 15:40 | Аутор: РТРС

Утврђен Приједлог одлуке о ратификацији споразума са Турском

Савјет министара утврдио је Приједлог одлуке о ратификацији споразума са Владом Турске о сарадњи у инфраструктурним и грађевинским пројектима, који је потписан 16. марта у Анкари.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Циљ споразума је конкретизација даљих активности у сарадњи двије земље на реализацији инфраструктурних пројеката у БиХ, посебно изградње ауто-пута Сарајево-Београд, саопштено је из Савјета министара.

Утврђен је и Приједлог одлуке о ратификацији споразума о војно-финансијској сарадњи између Савјета министара и Владе Турске и имплементациони протокол у вези са финансијском помоћи између Савјета министара и Владе Турске, који је потписан 3. марта у Анкари.

Ратификацијом овог споразума стварају се услови за реализацију донације вриједне 200 милиона турских лира за Министарство одбране у Савјету министара којом Турска у наредним годинама жели помоћи у рјешавању питања опремљености и оспособљености система одбране у БиХ и реализовања активности из програма билатералне војне сарадње, наводи се у саопштењу.

Додаје се да је, у складу са имплементационим протоколом, обезбијеђена финансијска помоћ Турске за стручно усавршавање припадника Министарства одбране и Оружаних снага БиХ који похађају обуку/курсеве организоване/координисане у центрима за обуку турских оружаних снага.

Савјет министара утврдио је и Приједлог одлуке о ратификацији споразума који се односи на узајамно признавање и замјену возачких дозвола између Савјета министара и Владе Турске, који је потписан 16. марта у Анкари.

У саопштењу се додаје да је циљ споразума узајамно признавање возачких дозвола које издају надлежни органи у БиХ и Турској власницима возачких дозвола који легално бораве на територији друге уговорне стране.

Савјет министара утврдио је данас и и Приједлог одлуке о ратификацији Споразума о међународној научној и техничкој сарадњи у подручју физике високих енергија између БиХ и Европске организације за нуклеарна истраживања (ЦЕРН), који је потписан 16. фебруара 2021. године у Сарајеву и Женеви.

Поред успостављања контакта између ЦЕРН-а и БиХ, закључивањем овог споразума и његовом ратификацијом потврђен је интерес БиХ за учествовање у научном програму ЦЕРН-а.

Појединачни приједлози одлука о ратификација ова четири споразума биће достављени Предсједништву БиХ у даљу процедуру.

Савјет министара је, на приједлог Министарства безбједности, донио Одлуку о успостављању Радне групе за израду Приједлога стратегије Босне и Херцеговине за превенцију и борбу против тероризма за период 2021 - 2026. године и Приједлога акционог плана за провођење стратегије.