latinica  ћирилица
20/05/2021 |  16:17 ⇒ 17:50 | Аутор: РТРС

Информационе технологије и пољопривреда - Вирал хакатон у Бањалуци (ВИДЕО)

У Бањалуци је отворен Вирал хакатон, а трајаће до суботе 22. маја.
Вирал Хакатон - Фото: РТРС
Вирал ХакатонФото: РТРС

Вирал хакатон, у којем учествују тимови студената, фокусиран је на примјену информационих технологија у пољопривреди развојем софтверских рјешења за изазове са којима се сусрећу пољопривредна предузећа у свакодневном пословању.

Намијењен је студентима факултета у Бањалуци, Бијељини и Тузли.

Професор Пољопривредног факултета у Бањалуци Миљан Цветковић рекао је да је ово једна од саставних активности у оквиру пројекта Вирал који спроводи конзорцијум од 17 партнера на челу са Универзитетом у Бањалуци.

- Ми кроз ову активност желимо да студентима понудимо могућност додатног образовања и едукације - рекао је Цветковић.

Хакатон је организован пројектом Вирал који је суфинансиран средствима Европске уније - Еразмус плус програмом са циљем да се увеже и побољша сарадња између факултета, студената и пословног сектора употребом информационих технологија у пољопривреди.

Менаџер компаније Агровоће Михајло Свитлица рекао је да су представници ове фирме дошли да виде какве то идеје имају млади људи из сектора пољопривреде упарене са сектором електротехнике и која ће рјешења понудити за дугогодишње проблеме.

Директор Иновационог центра Бањалука Драго Гверић рекао је да је пријављено пет тимова, од чега три из Бањалуке и два мјешовита на релацији универзитети Тузла и Бијељина који пред собом имају 48 часова да представе, покажу и дораде своју пословну идеју.

- У недјељу, 23. маја сазнаћемо ко је најбољи. Уз подршку ресорног министарства, партнера, спонзора кроз пројекат Еразмус то ће бити и вриједне награде за оне који се изборе за најбољу позицију. За оне који не побиједе не значи да не могу своју идеју реализовати у оквиру пословног сектора. Иновациони центар им стоји на располагању - рекао је Гверић.

Рјешења која буду креирана на Вирал хакатону значајно ће олакшати пословање пољопривредних предузећа, али и отворити нове могућности за напредак, кажу у Министарству пољопривреде.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић каже да су препознали значај информационо-комуникационих технологија у пољопривреди, те да финансирају те активности.

- Ради се о нечему што је апликативно и што се може користити у самој производњи и наравно да ће Минисраство и Влада подржати ове пројекте. Свјесни смо чињенице да се пољопривреда као област развија и да за свој даљи развој треба употребу информационих технологија - истакао је Пашалић.

Хакатон ће трајати непрекидно 48 часова, након чега ће тимови своја рјешења представити пред стучним жиријем.