latinica  ћирилица
21/05/2021 |  11:57 ⇒ 14:16 | Аутор: РТРС

Други дан Самита енергетике; Додик на састанку у Електропривреди (ВИДЕО)

Други дан Самита енергетике у Требињу настављен је панел дискусијом о реформи сектора даљинског гријања, те дискусијом о хибридној енергетској будућности.
Самит енергетике у Требињу - Фото: РТРС
Самит енергетике у ТребињуФото: РТРС

У сједишту Електропривреде Републике Српске биће одржан састанак на којем ће учествовати српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, директор Секретаријата Енергетске заједнице југоисточне Европе Јанез Копач, министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац и генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић.

У фокусу другог дана Самита су обновљиви извори енергије, њихова већа искоришћеност, као окосница енергетске будућности и транзиције земаља западног Балкана. Пред земљама региона исти је задатак - испуњавање обавеза по питању регулативе и стандарда Енергетске заједнице, усмјеравање производње енергије из обновљивих извора, као и, ако не обустављање производње из фосилних горива, онда њено унапређење, да би била еколошки прихватљива.

Експерти из цијелог региона износе своје виђење о овим темама, а закључци до којих дођу биће упућени, као својеврсни коректив, надлежним институцијама у њиховим земљама.

Циљ Самита, истакнуто је током панел дискусија и јуче и данас, јесте управо да се примјеном увида до којих је струка у овој размјени знања и искустава дошла, омогући нови импулс развоју енергетике у земљама западног Балкана.

На Самиту учествује 50 експерата из области енергетике из Републике Српске, БиХ, Србије, Црне Горе, Хрватске и Сјеверне Македоније, као и челни људи ресорних министарстава, представници Енергетске заједнице и руководства Електропривреда.