latinica  ћирилица
21/05/2021 |  16:27 ⇒ 17:04 | Аутор: РТРС

Тривић: Подршка богословији у Фочи

Министарка просвјете и културе Наталија Тривић разговарала је са ректором Српске Православне Богословије "Свети Петар Дабробосански" Љубомиром Пријовићем о организацији наставе у претходном периоду и о изазовима са којима су се суочавали, али и о планираним активностима у вези са промоцијом плана уписа у наредну школску годину.
Наталија Тривић на састанку са ректором фочанске Богословије - Фото: РТРС
Наталија Тривић на састанку са ректором фочанске БогословијеФото: РТРС

Тривићева је похвалила је руководство и просвјетне раднике запослене у Српској Православној Богословији "Свети Петар Дабробосански" на успјешној организацији наставе на даљину и напоменула да је задовољна чињеницом да је ова вјерска школа за свој рад добила похвалу и од Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве.

Она је казала да Министарство просвјете и културе већ годинама пружа подршку и улаже у ову средњошколску установу али да ће и у наредном периоду уважити њихове захтјеве са жељом да ученици имају побољшане услове за боравак у ђачком дому, боље учионице за учење и припрему за будућу свештеничку службу.

Ректор Љубомир Пријовић рекао је да ће у току наредне седмице за све потенцијалне ученике основних школа припремити промотивни видео снимак у сарадњи са ученицима и просвјетним радницима.

- У промотивном видео снимку представићемо шта је све потребно и на који начин се може уписати богословија, на који начин је она организована, која су очекивања од ученика у току пет година школовања и које су друге важне информације, а са којима треба да се упознају сви будући ученици - рекао је Пријеовић.

Он је рекао да ће на тај начин ученици бити спремни за све оно што их очекује и важно је да знају да ће од будућих разредних старјешина имати велику подршку за све што је потребно, те да ће највећи дио године проводити у ђачком дому у оквиру Богословије.

Он је напоменуо да су ученици у претходном периоду након средњошколског образовања и завршетка Богословије добијали прилику за запослење и парохији, у којој ће вршити свештеничку службу, а да се сада очекује да ученици наставе са школовање и да почињу са службом тек након факултетског образовања и да је због тога важно да се будући ученици упознају са овим и другим важним детаљима, а које ће у току наредне седмице представити јавности.

- Треба пажљиво планирати упис ученика у наредну школску годину али и да ученици, који након богословије заврше и факултетско образовање, имају могућност да предају наставни предмет Вјеронаука у основним и средњим школама у Републици Српској - поручила је Тривићева.

У овој школској години Богословију похађају 54 ученика, распоређених у пет одјељења. Ученици су смјештени у школски интернат, 48 ученика је из општина и градова Републике Српске, а шест је са подручја ван Републике Српске.