latinica  ћирилица
21/05/2021 |  18:54 ⇒ 19:00 | Аутор: РТРС

Млади аутори пјесмом поручили: Бањалучани -"стоп насиљу над женама" (ВИДЕО)

Епидемија вируса корона зауставила је путовања, ограничила контакте и прекинула многе манифестације и такмичења. Управо зато, на користан и забаван начин своје слободно вријеме, млади Бањалучани Дарко Савић и Немања Мачинковић преточили су у умјетност. Након пјесме о граду која је побрала све симпатије , недавно су представили још једну под називом "Нови дан" са озбиљном поруком.
Бањалучани -"стоп насиљу над женама" - Фото: РТРС
Бањалучани -"стоп насиљу над женама"Фото: РТРС

О насиљу у породици тешко је причати, а још теже пјевати, али битно је да се не ћути. На овај начин хтјели су послати поруку жртвама да нису саме.

- Неке ствари које се дешавају свакодневно око нас и које су нажалост у великом броју, волио бих да је то нешто што ће људе подстакнути да пријаве, да на неки начин пробуде свијест и да о тим стварима не треба ћутати - истакао је Дарко Савић.

Њих двојица овога пута удружили су снаге са Андреом Вулић и на тај начин позвали све људе да прекину тишину и престану да игноришу постојање насиља око нас. Према њиховим ријечима, пјесма се може посматрати из два угла - угла нијемог посматрача или, угла одраслог човјека који се присјећа насиља у породици кад је био дијете.

- Врло је битно да се људи ангажују да раде друштвено корисне ствари, да буде свијест ту националну па и локалну и надам се да ће неко из мог примјера извући нешто слично и тако урадити - додао је Савић.

У споту се појављују многи Бањалучани који су на тај начин дали подршку и допринос самом пројекту, а цијели спот и пјесма снимљени су, продуцирани и режирани у Бањалуци. Иако се због тренутне ситуације са вирусом корона, Дарко није могао у потпуности посветити спорту, изабрао је начин да се обрати кроз музику.

- Ја слушам хип хоп музику цијели живот и могу рећи да ми је на неки начин кроз неке тешке тренутке , оних дана када ми се не да тренирати, хип хоп музика ме мотивисала. Корона је урадила неке ствари које мени нису пријале, да се нека такмичења и манифестације у посљедњем моменту откажу, мени који сам од 9 године у чамцу и спорту то није одговарало - нагласио је Савић.

Пјесма је подршка пројекту "Подршке сигурној мрежи". Подизање свијести о важности пријављивања и реаговања на насиље у породици и око нас, требало би да пробуди свијест колико је важно ако на овај начин спасимо нечији урожени живот.