latinica  ћирилица
23/05/2021 |  08:44 ⇒ 17:40 | Аутор: РТРС

Миловановић: УКЦ Српске први на свијету урадио студију о раним данима инфекције вирусом корона (ВИДЕО)

У Универзитетско-клиничком центру Републике Српске урађена је велика студија, практично прва у свијету, о томе шта се дешава на аутонервном систему првих 15 дана код ковид пацијената, каже Бранислав Миловановић, неурокардиолог гостујући у Викенд јутру наше телевизије.
Бранислав Миловановић - Фото: РТРС
Бранислав МиловановићФото: РТРС

Миловановић, који је и предсједник Удружења неурокардиолога и професор на Универзитету у Београду, рекао је да је рад на студији био велики изазов.

- Ту студију смо урадили захваљујући професору доктору Влади Ђајићу, који је то визионарски схватио и договорили смо да је направимо. Успјели смо да обезбједимо апарат који се користи у Хјустону и на тај начин смо добили врло важне информације које не бисмо могли да добијемо основним апаратима за дијагностику – рекао је Миловановић.

Резултати студије су, наводи, били изненађујући.

- Нашли смо неке нове сигнале којих нема код других болести. Између осталог, имамо тешко оштећење ауто-нервног система – истакао је Миловановић.

Миловановић је поручио да се сљедеће недјеље почиње са наставком студије зато што се сада јавља нови синдром - пост ковид синдром.