latinica  ћирилица
23/05/2021 |  11:29 ⇒ 16:24 | Аутор: РТРС

Фарма јелена на Озрену - јединствена у Српској (ВИДЕО)

Занимљива прича о фарми јелена лопатара, долази нам из села Конопљиште, на врху Озрена.
Фарма јелена на Озрену - Фото: РТРС
Фарма јелена на ОзренуФото: РТРС

Ова фарма јединствена је у Републици Српској. Красе их рогови по којима су добили назив јелени лопатари. Ово је вријеме када мијењају изглед, па им прво опадне длака, а потом и рогови.

На фарми је око 40 јелена, кошута и ланади о којима брине Живко Благојевић из озренског села Бољанић. Власник фарме Драган Васиљевић прве јединке јелена лопатара набавио је прије десетак година . Паре се у јесен и за најдаље два мјесеца стићи ће принове . Прошле године било их је десетак.

Живко Благојевић из фарме истиче да су јелени сада у фази мијењаја длаке и да ће касније бити још љепши. 

- Сад тренутно они мијењају мало длаку,касније ће бити љепши, добију тачкице неке као црвенкасте - истакао је Живко.

Додао је да су им рогови ове године почели отпадати нешто раније и да им од октобра нарасту поново.

Весели и разиграни су становници фарме у селу Конопљишта. Њихова љепота и грациозност привлаче погледе људи који овдје долазе да их сликају и проведу који сат у чистој природи, далеко од свега.

И они су се прилично навикли на људе, али на дистанци. У Словенији и Хрватској фарме јелена права су атракција . Месо је скупо и цијењено у западним земљама. Озренска фарма могла би имати значајно мјесто на туристичкој мапи, али тренутно је само скуп хоби.

Фарма је ограђена, али присуство других дивљих животиња на планини стална је опасност. Зато друштво прекрасним јеленима праве шарпланинац и торњак, поред којих су јелени сигурни и заштићени.