latinica  ћирилица
23/05/2021 |  17:17 ⇒ 17:27 | Аутор: РТРС

Ламовита: Годишњица од формирања Прве крајишке бригаде

У селу Ламовита код Приједора обиљежена је 79. годишњица од формирања Прве крајишке пролетерске народноослободилачке ударне бригаде.
Ламовита - Фото: РТРС
ЛамовитаФото: РТРС

Тим поводом служен је парастос и положени вијенци код споменика палим борцима Прве крајишке бригаде , али и погинулим борцима Отаџбинског рата, током којег је погинуло 16 мјештана.

Пригодан говор о ратном путу бригаде имао је Вељко Родић, предсједник градске организације СУБНОР-а Приједор који је истакао да је, на дан формирања ,бригада бројала 1.186 бораца,а да је њен ратни пут био дуг 21.000 километара.

- Она је водила 392 битке ,а кроз ову бригаду за вријеме Другог свјетског рата прошло је више од 17 хиљада бораца, од којих је око 2.200 погинуло.Ратовали су на готово свим просторима бивше Југославије, учествовали на Сремском фронту и у ослобођењу Београда, а из њених редова потекло је 25 народних хероја ,а сама бригада је одликована орденом народног хероја који јој је уручен овдје у Ламовитој 25.маја 1975.године - истакао је Родић.

Данашњој свечаности је присуствовао и градоначелник Приједора Далибор Павловић који је подсјетио да је на овом мјесту формирана и Пета козарска бригада у Одбрамбено-отаџбинском рату и да је ово крај који је дао много за слободу читаве Републике Српске,а прије тога и бивше Југославије.

- Велики значај је ове двије бригаде и многе жртве су поднесене да бисмо данас живјели слободно и да бисмо у нашој Републици Српској живјели, радил и и стварали - истакао је Павловић.

Он је додао да је посебно поносан јер је ово и његов родни крај и да је о значају ове пролетерске бригаде учио у оближњој основној школи која је тада носила њено име.

- Велики број људи је данас овдје шпто говори да не смијемо заборавити и да морамо његовати успомену на те жртве, на животе који су људи дали за овај крај и Републику Српску, а Градска управа ће се борити за очување сјећања кроз бригу за њихове породице и очување споменика - рекао је Павловић.

Предсједник градске Борачке организације Зоран Предојевић је изјавио новинарима да ова организација већ 26 година заједно са СУБНОР-ом обиљежава овај дан.

- Прије 30 година одавде је кренула јединица Приједорчана у пробој коридора и тамо су се понашали онако како су се њихови преци понашали у Другом свјетском рату , храбро и достојанствено, али иако уз жртве ипак поносни што су помогли у пробоју коридора живота - рекао је Предојевић.

У данашњем пригодном програму су учествовали ученици Основне школе „Јован Дучић“ из Ламовите.