latinica  ћирилица
24/05/2021 |  11:08 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Кривокапић: Приоритет економска сарадња; Тегелтија: Нема отворених питања (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић рекао је данас да БиХ и Црна Гора морају да сарађују јер је сарадња предуслов општег бољитка.
Сарајево: Тегелтија  и Кривокапић - Фото: РТРС
Сарајево: Тегелтија и КривокапићФото: РТРС

Он је истакао да та сарадња има два приоритета. Први је пут преко Шћепан Поља, а други бржи и једноставнији проток људи и капитала између двије земље, односно проходност граница.

 

- Најзначајнији приоритет мора да буде економска сарадња. Морамо да учинимо овај простор бољим за живот, а то можемо учинити само развојем економије - поручио је Кривокапић након састанка са предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом.

Он је нагласио да нема спорних питања између Црне Горе и БиХ, позвавши све грађане да посјете Црну Гору и љето проведу на црногорском приморју.

Фото: РТРС

Кривокапић је изразио задовољство доласком, наводећи да је ово прва његова билатерална посјета у региону.

Тегелтија је рекао да је на данашњем састанку разговарано о билатералним односима, регионалној сарадњи, европском путу и борби против ковида.

Фото: РТРС

Истакао је да нема отворених питања са Црном Гором.

- Наши односи су пријатељски и без икаквих отворених, односно спорних питања. То са Црном Гором не постоји, јер БиХ и Црна Гора немају проблем ни са границом - рекао је Тегелтија.

Фото: РТРС

Он је навео и да је данас потврђено рјешење питања путарине на дионици Требиње-Херцег Нови, што је раније усаглашено.

Фото: РТРС

Најавио је и рад на олакшавању преласка границе између БиХ и Црне Горе, што је, према његовим ријечима, у интересу грађана и пословних субјеката ове двије сусједне земље.

- Повезивање Сарајева и Подгорице, посебно на релацији Фоча-Шћепан Поље, наш је приоритет - нагласио је Тегелтија.

Тегелтија је поручио да је приоритет економија, истакавши да је епидемиолошка ситуација негативно утицала на спољнотрговнску размјену двије земље.

Подсјећамо, Кривокапић ће сутра посјетити Бањалуку гдје ће разговарати са највишим званичницима Републике Српске, а планирано је да на бањалучком Факултету политичких наука одржи предавање.

Фото: РТРС