latinica  ћирилица
25/05/2021 |  10:03 ⇒ 16:40 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Велики простор за повећање спољно-трговинске размјене (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да постоји велики простор за повећање спољно-трговинске размјене између Републике Српске и Црне Горе, те да су институције опредијељене да раде на том питању.
Цвијановић и Кривокапић - Фото: РТРС
Цвијановић и КривокапићФото: РТРС

Цвијановић је након састанка са предсједником Владе Црне Горе Здравком Кривокапићем нагласила да постоји низ значајних инфраструктурних пројеката на којима Српска и Црна Гора могу сарађивати, те као посебно значајан истакла изградњу магистралог пута Фоча-Хум.

- Данашњи разговор био је у функцији онога што треба урадити да бисмо побољшали односе и да бисмо се боље разумијели - рекла је Цвијановић.

Цвијановић је нагласила да је са премијером Црне Горе разговарала о томе како да природну упућеност једних на друге подигну на виши ниво и обезвиједе читаву логистику да би ствари могле да се реализују.

- За поздравити је активност коју смо заједно озваничили, а то је укидање наплате путарине да би се обезбиједила лакша и јефтинија комуникација наших грађана са Црном Гором. С обзиром да идемо у сусрет туристичкој сезони, разговарали смо о спремности Црне Горе за пријем туриста - напоменула је Цвијановић.

Предсједница Српске је истакла да је то посебно важно за грађане Српске, који су традиционално наслоњени на Црногорско приморје.

Цвијановић је навела да та веза треба да буде двосмјерна, те позвала грађане Црне Горе да одмор проведу у мноштву туристичких садржаја у Републици Српској, почевиши од добрих бањских центара, планина, екстремних спортова, вјерског туризма и другог.

- Радује нас планирано увођење авио-линије која ће додатно побољшати могућност наших људи на путују. Наша жеља је да међусобне односе подигнемо на највећи могући ниво, да то буде природна веза као што је и са Србијом, али и да развијамо оно што је регионална сарадња на сваки могући начин - рекла је Цвијановић.

Она је додала да при томе треба да се користе и ресурси ЕУ која даје одређене могућности да се јачају такве регионалне или међудржаве везе.

- Ми смо овдје на располагању за сваки економски пројекат знајући да су наши привредници већ упућени једни на друге, али да им често треба управо та логистика која долази од самих институција - објаснила је Цвијановић.

Састанак је, каже предсједница Српске, био прилика да премијера Црне Горе упозна са политичком ситуацијом, те истакне да су институције Српске стабилне и функционалне, као и да Влада Републике Српске ради свој посао.

- Имали смо тешке изазове у претхондном периоду обиљеженом пандемијом, али смо успјели проћи кроз тај период прилично стабилно. Наше болнице су функционисале, наш здравствени сектор јесте трпио велики притисак, али смо уз помоћ институција успјели пребродити кризу - нагласила је Цвијановић и изразила очекивање да ће уз вакцинацију сви ући у неки мирнији период.

Цвијановић је навела да је буџет Српске стабилан, да се на вријеме извршавају све обавезе.

- Задовољна сам чињеницом да је Влада испреговарала и ушла у важну активност која се односи на повећање плата, чиме шаљемо поруку да смо функционални и да можемо извршавати своје оабвезе, али превасходно водимо рачуна о нашим грађанима и на који начин подићи ниво потрошње - рекла је Цвијановић.

Предсједница Српске је Кривокапићу захвалила на посјети, те изразила наду да ће све о чему су разговарали бити и реализовано.

Након састанка са предсједницом Републике Српске, Кривокапић се састао и са предсједником Владе Радованом Вишковићем.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)