latinica  ћирилица
26/05/2021 |  13:30 ⇒ 13:33 | Аутор: СРНА

Веритас: Хрвати прикривају српске жртве

Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац изјавио је Срни да Хрватска наставља да манипулише питањем несталих и прикрива српске жртве и након паузе у идентификацијама због пандемије.
Веритас - Фото: РТРС
ВеритасФото: РТРС

Штрбац је навео да су након дуге паузе у Хрватској за кратко вријеме обављене три идентификације несталих и објављена само имена идентификованих Хрвата, док су остали идентификовани остали безимени.

Он је навео да су сви медији у Хрватској пренијели информацију да је 21. маја у Осијеку идентификовано пет особа, међу којим и хрватски војник из Вуковара Томислав Балић, "један редов бивше ЈНА" и три цивилне жртве, те да је 7. маја објављена информација о пет идентификованих у Загребу без помињања њихових имена, а претходно 15. априла да је, такође, у Загребу спроведена завршна идентификација хрватског војника Томислава Милића.

Штрбац је навео да је "Веритас", користећи сопствени систем веза, дошао до података да су 7. маја идентификовани Срби Небојша Веселиновић из Штикаде код Грачаца /40/, Петар Зеба /45/ из Кусоња код Пакраца и Јања Лукић /92/ из Велике Попине код Грачаца.

- Не искључујемо могућности да су и остале именом неспоменуте особе из посљедње двије идентификације такође српске националности - рекао је Штрбац.

Он је нагласио да хрватски војници и цивили скоро увијек имају име када их идентификују, а српски цивили или припадници ЈНА - скоро никад.

- У посљедњој идентификацији - 21. маја, којој је присуствовао и премијер Андреј Пленковић било је много битније за хрватски наратив рећи да је идентификован `нападач` на Вуковар него навести његово име. Нико и не пита да ли је `редов ЈНА` те 1991. године и могао бити агресор с обзиром на то да је у то вријеме Хрватска још била у саставу СФРЈ, у којој је једина легална војска и била ЈНА - напоменуо је Штрбац.

Он је истакао да се "Веритас" залаже да свака жртва, без обзира на то којој је страни припадала, има име које се мора јавно навести и када се идентификују и сахрањују посмртни остаци.

- Тако се жртви враћа име и достојанство. По Талмуду - човјек је заборављен тек кад се заборави његово име - додао је Штрбац.

Он је указао да, према званичним подацима Загреба, Хрватска трага за још 1.864 особе, од којих су 1.463 нестале и 401 смртно страдала, а да при том нико не помиње да је међу њима више од пола жртава српске националности, чему треба додати и више од 600 службено још непризнатих српских жртава.

- Али, зато хрватски званичници наводе да је ова влада у потпуности усмјерена на проналазак и рјешавање судбине свих особа несталих у рату и стално указују на недостатак сарадње са Србијом о том питању - рекао је Штрбац.