latinica  ћирилица
26/05/2021 |  14:46 ⇒ 14:46 | Аутор: РТРС

Студенти обишли градилиште Коридора 5Ц кроз Српску (ФОТО)

До краја године требало би да буде завршена прва фаза изградње ауто-пута на Коридору 5Ц кроз Републику Српску. Граде се три дионице и петља у Товири. Како то све изгледа на терену и у пракси, увјерили су се и студенти бањалучког Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета.
Градилиште Коридора 5Ц - Фото: РТРС
Градилиште Коридора 5ЦФото: РТРС

Први километри коридора 5Ц кроз Републику Српску већ се асфалтирају. Ниче и будућа Товирска петља код Добоја. Важно саобраћајно чвориште гради се пуном паром, екипе су на терену и максимално користе лијепо вријеме да се посао заврши на вријеме.

- Петља ће се користити као спој ауто-пута Бањалука-Добој, који је већ изграђен, и будућег ауто-пута на коридору 5Ц. Петља иде из три нивоа, а ради се и на самој траси, регулацијама за одводњу, хумузирању и осталим објектима који се налазе на траси - рекао је Давор Вучковић, пројект координатор предузећа Аутопутеви Републике Српске.

Фото: РТРС

Како се одвија градња имали су прилику да виде и студенти, будући неимари. Занимљива им је градња петље. Кажу да и те како имају шта да науче. Није исто научити из књиге и видјети практично, на дјелу.

Виши асистент на Архитектонско-грађевинско-геодетском факултету Младен Слијепчевић каже да је ова посјета веома значајна.

- Успјели смо да видимо доста фаза, и конструктивну и фазу саме саобраћајнице и свих осталих дијелова, тако да студенти имају шта да виде - рекао је Слијепчевић.

Фото: РТРС

Кроз Републику Српску граде се три дионице ауто-пута на Коридору 5Ц. Дионице Товира-Костајница и Костајница-Путниково Брдо дуге су око 6,5 километара, док је трећа дионица према Вукосављу дуга око 36 километара.

- У овом тренутку циљ је сљедећих 36 километара према које планирамо да припремимо и да објавимо тендер до краја ове године - навео је Вучковић.

Фото: РТРС

Упоредо с тим, извођачи радова у Федерацији припремају трасу у Медакову, односно наставак градње ауто-пута према Зеници. За пет година комплетан ауто.пут на коридору 5Ц требало би да буде завршен.