latinica  ћирилица
26/05/2021 |  19:47 ⇒ 27/05/2021 | 00:08 | Аутор: РТРС

Гимназијалка из Градишке на информатичкој Олимпијади у Цириху (ВИДЕО)

Још један вриједан успјех за информатичаре из Градишке. Четверочлану женску репрезентацију БиХ на Међународној информатичкој Олимпијади у Цириху предводиће Тамара Цвјетковић, ученица градишке Гимназије.
Тамара Цвјетковић - Фото: РТРС
Тамара ЦвјетковићФото: РТРС

Тамара Цвјетковић, ученица трећег разреда Гимназије, каже да се до успјеха може стићи само свакодневним истрајним радом и залагањем.

- Најбитније од свега је да се ради константно, да се ради што више задатака јер тако стичемо навику, брзину у куцању и прије стижемо до алгоритма - изјавила је Цвјетковићева.

Тамара се припрема под будним оком оца, професора Милорада Цвјетковића, али и брата Владана који је представљао БиХ на олимпијади у Токију.

- Нисмо ми по ничему посебни. Ми смо као и свака друга породица само што смо у некој тој области нешто више постигли  - рекао је Тамарин отац Милорад који ради као професор информатике у Гимназији Градишка.

Тамара је у квалификацијама била без премца. Другопласирана такмичарка имала је 105 бодова мање. Жеља јој је да њеним стопама крену многе талентоване дјевојке.

- Да утичем и на друге дјевојке да и оне почну програмирати јер то није ништа страшно и није само за мушки род, него може да буде и за женски - поручила је Тамара.

Првобитно је било предвиђено да такмичари путују на Олимпијаду у Цирих, али је због епидемије ипак одлучено да такмичење буде одржано онлајн.