latinica  ћирилица
27/05/2021 |  17:25 ⇒ 19:32 | Аутор: РТРС

Амбасада Русије: О високом представнику одлучује Савјет безбједности УН

Амбасада Руске Федерација у БиХ саопштила је данас да се не слаже са именовањем Крстијана Шмита за новог високог представника.
Амбасада Русије у БиХ -
Амбасада Русије у БиХ

- Амбасада Руске Федерација у БиХ изражава своје одлучно неслагање са именовањем. Игнорисање принципа консензуса је флагрантно кршење устаљене праксе избора високог представника у БиХ - истиче се у саопштењу.

У саопштењу се истиче да се именовање високог представника мора препустити Савјету безбједности УН.

- С обзиром да је ситуација у БиХ под надзором Савјета безбједности УН-а у контексту Поглавља VII Повеље УН-а, Канцеларија високог представника мора препустити питање именовања новог високог представника и наведену изјаву ПИК-а на разматрање Савјету безбједнсти УН-а - додаје се у саопштењу.

Истичу да Шмит неће имати легитимитет без одлуке СБ УН.

- Ниједна именована особа без одобрења Савјета безбједности УН-а неће имати потребан међународно-правни легитимитет и неће се моћи сматрати високим представником у смислу Дајтона. Позивамо наше партнере да још једном процјене посљедице својих неконсензусних и нелегитимних поступака који би могли имати дестабилизирајући учинак на ионако тешку ситуацију у БиХ - закључује се у саопштењу руске Амбасаде.