latinica  ћирилица
27/05/2021 |  18:03 ⇒ 18:04 | Аутор: СРНА

Додик: ПИК високог представника може да уведе само за Федерацију БиХ

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да Савјет за провођење мира само за Федерацију БиХ може да уведе високог представника, али не и за Републику Српску.
Милорад Додик (Фото:www.gov.spb.ru) -
Милорад Додик (Фото:www.gov.spb.ru)

Додик је рекао да Република Српска долазак новог високог представника на овај начин не уважава и да не разумије шта треба Кристијану Шмиту да се на овај начин бламира и изгуби кредибилитет политичара који је био успјешан у Њемачкој.

- Ако мисли да долази овдје да ароганцијом може нешто да управља, уколико уопште дође, онда му ја поручујем да ми немамо намјеру да радимо са нелегитимним високим представником и да је њихово вријеме давно прошло - рекао је Додик новинарима у Београду.

Додик је навео рекао да се овим именовањем присуствује још једном понижењу свих народа у БиХ од међународне заједнице.

- Бошњаци су очигледно усхићени чињеницом да добијају новог протектора. Имају разлог да славе нешто данас, али гледано формално-правно ово је још један блеф међународне заједнице са тијелом које уопште не постоји, а то је ПИК - рекао је Додик новинарима у Београду.

Он је додао да ПИК није предвиђен да именује високог представника.

- Никакав високи представник није именован. Анексом 10 је предвиђено да стране, његове потписнице, се сагласе о имену које потврђује релевантна резолуција Савјета безбједности - појаснио је Додик.

Додик је додао да је то процедура која подразумијева долазак до новог високог представника, те да је очигледно да овдје хоће да игноришу постојање институционалног и међународног права.

Према његовим ријечима, прошло је вријеме оних који су кршили уставни поредак, законе, покушали политичком вољом Америке и неких других земаља да крше Дејтонски споразум.

Истакао је да га ново именовање не занима и да је за њега Валентин Инцко посљедњи високи представник.

- То што је био локална луда са становишта свог понашања, како је тамо играо посљедњих година, то је опет њихов проблем, а не мој - нагласио је Додик.

Он је напоменуо да су могли да га се ријеше 2005. године када је Венецијанска комисија рекла да БиХ не може да се креће ка ЕУ ако постоји високи представник, а он је задржан.