latinica  ћирилица
27/05/2021 |  18:08 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

Шмит нови високи представник, Русија против (ВИДЕО)

Амбасадори земаља чланица Савјета за провођење мира у БиХ именовали су Кристијана Шмита за сљедећег високог представника, а након што га је на ту позицију кандидовала Њемачка. Томе је претходила формална оставка Валентина Инцка.
ОХР - Фото: РТРС
ОХРФото: РТРС

Руска Федерација била је против, из амбасаде те земље у Сарајеву поручују да високи представник неће имати легитимите ако не буде потврђено именовање у Савјету безбједности УН-а.

Инцков мандат, Република Српска и српски народ настојаће да што прије забораве.

Преплаћени и пристрасни аустријски дипломата Валентин Инцко 1. августа и званично се опрашта од "Бијелих двора".

12 дугих година промовисао је бошњачке интересе и неријетко сатанизовао српски народ. 9. јануар упоређивао је са даном настанка НДХ, српске званичнике са нацистичким злочинцима, Србима пришивао одговорност за ратне страхоте. Међународне адресе као по правилу користио је за нападе на руководство Српске.

- Значи, он је поднио оставку и остаје до првог августа у намјери да Шмит дође. Инцка сматрају локалном лудом у Сарајеву - рекао је Милорад Додик, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ 

У Сарајеву жале за Инцком и тиме потврђују да је претходних година радио у њихову корист. Од новог високог пртедставника очекују конкретна дјела.

- Ја мислим да ми човјека који боље познаје ситуацију у БиХ и који је добронамјернији у односу на БиХ од Инцка нећемо добити, само ћемо добити човјека са "јачим" леђима који ће имати јачу подршку - сматра Бакир Изетбеговић,  предсједавајући Дома народа ПС БиХ.

Кристијан Шмит преузеће дужност првог августа када Инцкова оставка ступи на снагу. Од њемачког дипломате очекују се да убрза испуњење услова и циљева из тзв. Програма 5+2. Шмитово именовање додатно наглашава територијални интегритет БиХ, како? чланови УО ПИК-а нису објаснили.

- ОХР ће сада да обавјести генералног секретара УН о одлуци Управног одбора Савјета за провођење мира у БиХ - саопштено је из ОХР.

Из саопштења произилази да је за именовање страног протектора у БиХ довољна одлука амбасадора а не Савјета безбједности. За Републику Српску прихватљиво је једино да нови високи представник буде изабран у складу са Анексом 10, Дејтонског споразума што значи уз сагласност Србије, Републике Српске, Федерације, Алијине Босне које нема и Хрватске - каже Додик.

- Само је Карл Билт именован на тај начин, сви високи представници немају међународни легитимитет, и сви су именовани тако што је ПИК то нешто усагласио и предложио Савјету безбједности. Е сада шта ће бити на Савјету безбједности, ми смо имали нека увјеравања али о томе сада не треба - навео је Додик.

- Високог представника у БиХ би требало да именује Савјет безбједности, а Савјет за имплементацију мира је себи присвојио да то чини. По Дејтонском споразуму нема ниједно овлашћење за његово провођење тако да је ПИК спровео "блицкриг" и именовао њемачког политичара за високог представника - сматра Радомир Лукић, професор уставног права.

Од раније Руска Федерација залагала се за затварање ОХР, зато је руски амбасадор данас одлучно изразио неслагање са Шмитовим именовањем.

Поручују да је ситуација у БиХ под надзором УН због чега именовање новог високог представника мора да разматра Савјет безбједности.

Ниједна именована особа без одобрења Савјета безбједности УН-а неће имати потребан међународно правни легитимитет и неће се моћи сматрати високим представником у смислу Дејтона.Зато још једном позивамо наше партнера да процјене посљедице својих нелегитимних поступака који би могли додатно да дестабилизују ионако тешку ситуацију у БиХ - наведено је у саопштењу Амбасаде Руске Федерације у БиХ.

Руска Федерација је потписница Дејтонског споразума и стална чланица СБ УН-а са правом вета и лако може зауставити именовање Кристијана Шмита.

У првом обраћању јавности након именовања, је истакао да ће да ради у сагласности с представницима међународне заједнице, изабраним функционерима, грађанима БиХ и младим људима.