latinica  ћирилица
28/05/2021 |  08:59 ⇒ 09:56 | Аутор: РТРС

Тривић о повећању плата: На добром смо путу (ВИДЕО)

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић поздравио је одлуку о повећању плата у Српској, истичући да је то омогућено захваљујући расту буџетских прихода.
Саша Тривић - Фото: РТРС
Саша ТривићФото: РТРС

- Пораст буџета је резултат рада и активности радника и привреде. За многе у Српској повећање плата било је благо изненађење, али је, посматрајући структуру привреде и уз додатне напоре Владе Републике Српске у протеклом периоду, остварен резултат а то је повећање плата радницима - рекао је Тривић.

Он је истакао да су раст БДП, буџетских прихода и плата добри параметри и показатељи да смо на добром путу.

- То никако не смије да нас уљуљка, већ додатно ознажи да идемо напријед - нагласио је Тривић.

Подсјећамо, Народна скупштина Републике Српске усвојила је у уторак шест закона којима се омогућава повећање личних доходака запосленима у здравству, образовању, култури, правосуђу и Министарству унутрашњих послова.

Подршку посланика добиле су и измјене и допуне Закона о порезу на доходак. Ови закони омогућавају повећање плата свим радницима у Републици Српској, кроз повећање неопорезивог дијела плате са 500 на 700 конвертибилних марака.

Најнижа плата повећана је са 520 на 540 КМ.

Скупштина је усвојила и измјене Зскона о доприносима које дефинишу да послодавци, за раднике који су пријављени на пола радног времена, доприносе уплаћују на најнижу плату.