latinica  ћирилица
28/05/2021 |  14:39 ⇒ 19:02 | Аутор: СРНА

Цвијановић: СДС и ПДП годинама бјеже од тема значајних за Српску, од њих ме ништа не чуди

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је Срни да СДС и ПДП већ годинама бјеже од важних тема, посебно кад је ријеч о онима које третирају међународне представнике и неправду коју врше над Републиком Српском и штети коју јој наносе.

- Зато ме не чуде ни данашњи одговори /Мирка/ Шаровића и /Бранислава/ Бореновића. Моје је да позовем, а на позванима је да дођу или не дођу - рекла је Цвијановић упитана да прокоментарише изјаве предсједника СДС-а и ПДП-а да неће доћи на сутрашњи састанака који је сазвала са лидерима опозиционих партија поводом именовања Кристијана Шмита за високог представника.

С обзиром да се поново иде у именовање високог представника на начин који није прописан Дејтонским споразумом, Цвијановић је појаснила да је њена обавеза да чује шта о томе мисле парламентарне политичке партије.

- Овај пут сам позвала одвојено владајућу коалицију и опозицију, јер кад су заједно, а накнадно чујете њихове изјаве, не дјелује да су били на истом састанку - рекла је предсједница Српске.

Када је ријеч о Шаровићевој изјави како се од опозиције наводно очекује да се приклони ставовима владајуће коалиције, Цвијановић је рекла да је то најобичнија бесмислица.

- Од опозиције се ваљда очекује да и она има своје мишљење о тако важним питањима, али Шаровић очито то мишљење нема, а све и да има - нема храброст да га саопшти, па онда тражи изговоре - нагласила је Цвијановић.

Ако се већ не би приклањао закључцима владајуће коалиције, рекла је Цвијановић, "Шаровић је могао, рецимо, да каже да му је у реду да се високи представници бирају мимо прописане процедуре, да је у реду да се људи санкционишу и да се врше уставне промјене на штету Републике Српске или да је пред нама блистав европски пут јер су све земље прије уласка у ЕУ имале високе представнике".

Предсједница Републике данас се састала са лидерима странака владајуће коалиције. На састанку, којем је присуствовао и премијер Радован Вишковић, закључено је да је именовање Шмита за насљедника Валентина Инцка супротно процедурама из Детонског мировног споразума.

Цвијановић је најавила да ће сутра на састанак позвати представнике политичких странака из опозиције, да чује и њихово мишљење о овом питању након чега ће процијенити да ли постоји потреба и да ли се може у заједничком формату странака у власти и опозиције поново разговарати о одређеним стварима почетком сљедеће седмице.

С обзиром на то да опозиционе странке нису расположене да разговарају о теми именовања новог високог представника мимо предвиђене процедуре, састанак у Палати предсједника неће бити одржан, саопштено је из Кабинета предсједнице Републике Српске.