latinica  ћирилица
28/05/2021 |  15:04 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

У Српску стигло још 25.000 доза вакцина Спутњик

У Републику Српску данас је допремљено нових 25.000 доза вакцина Спутњик, набављених за потребе имунизације становништва Републике Српске против вируса корона.
Ален Шеранић примио нову пошиљку вакцина - Фото: РТРС
Ален Шеранић примио нову пошиљку вакцинаФото: РТРС

Вакцине су допремљене у просторије увозника, предузећа Крајинагруп у Бањалуци, а испоруци је присуствовао и министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Ријеч је о 25.000 доза прве компоненте ове вакцине које ће, након процедуре контроле квалитета серије у Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ, бити дистрибуисане здравственим установама широм Републике Српске за наставак процеса имунизације становништва против вируса корона, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите.

- Данас имамо нову испоруку вакцина руског произвођача које је набавила Република Српска преко велепрометника, за потребе вакцинације свог становништва. Важно је да имамо континуитет у испоруци како ових вакцина, тако и вакцина других произвођача, како би процес вакцинације становништва могао да се одвија несметано и да се додатно убрза. Са претходним испорукама вакцина Спутњик и Синофарм које смо набавили, као и вакцина Фајзер и Астра Зенека које пристижу из механизма COVAX и посредством EU4Health програма, на располагању имамо значајне количине вакцина, а очекујемо и нове испоруке у наредном периоду. Према најавама произвођачима, ускоро би требало да буду допремљене и нове количине друге компоненте вакцина Спутњик – рекао је Шеранић.

Шеранић је подсјетио да је у претходном периоду у Републику Српску допремљено укупно 74.300 доза прве и друге компоненте руских вакцина Спутњик.

По подацима Института за јавно здравство Републике Српске, до сада је у Републици Српској прву дозу вакцине против вируса корона примило више од 88.000 становника, док је комплетно вакцинисано око 32.000 људи.