latinica  ћирилица
28/05/2021 |  17:15 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Караџићу угрожено здравље и живот у затвору у Великој Британији (ВИДЕО)

Радовану Караџићу угрожено је здравље и живот у затвору у Великој Британији. Ово је порука са Конференције о правима и статусу лица осуђених пред Хашким трибуналом, која је одржана у Београду.
Конференција о правима осуђених у Хагу - Фото: РТРС
Конференција о правима осуђених у ХагуФото: РТРС

Случај првог предсједника Републике Српске није једини примјер нехуманог односа трибунала према српским затвореницима.

Трансфер Радована Караџића у Велику Британију примјер је противправног и нехуманог понашања Хашког трибунала. Очигледна је намјера, истиче одбрана првог предсједника Републике Српске, да га се изолује и препусти на милост и немилост затворским властима, али и затвореницима.

- Ти услови нису ни изблиза као они које је имао у притвору Хашког трибунала. Најважнија ствар од свега је одсуство елементарне безбедности имајући у виду затворску популацију у Великој Британији, што је већ више пута виђено, посебно у случају Крстића, а и још неких других људи који су се тамо нашли - рекао је Горан Петронијевић, адвокат Радована Караџића.

Кћерка првог предсједника Републике Српске Соња Јовичевић Караџић назвала је пребацивање свог оца злонамјерним премјештањем, са циљем да му се првенствено онемогући контакт са породицом, али и приступ информацијама и рад на његовим мемоарима. Породица Караџић је већ двије деценије на америчкој црној листи, а проблем су и визе, обавезне за Велику Британију.

Истовремено, генералу Младићу је заказано изрицање другостепене пресуде за 8. јун, упркос његовом лошем здравственом стању и чињеници да је један од његових бранилаца на болничком лијечењу.

- Ми смо најавили да не можемо да дођемо. Мој кобранилац Иветић је у овом моменту у болници, прилично озбиљно болестан. Примљен је са температуром 40,7. Ухватио је неку бактерију у Африци, пошто има један предмет у Танзанији, у Аруши - изјавио је адвокат Ратка Младића, Бранко Лукић.

Здравствено стање генерала Младића је још један разлог због којег је одбрана захтијевала одгађање изрицања пресуде.

- Имао је неке двије кризе, које су вјероватно повезане са наглим скоковима притиска. Добили смо извјештај који не садржи никакве конкретне информације. Ми од њега усмено сазнајемо да му је био притисак преко 190, да је имао вртоглавице, да је заборављао неке основне ствари, али у извјештају љекара ништа од тога што је је он нама рекао, не можемо да видимо. Од њихових љекара из Хага - навео је Дарко Младић, син генерала Младића.

Необориве статистичке податке који доказују пристрасност хашког суда, изнио је Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживања ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске.

Такође, скренуо је пажњу на самовољу хашког судије Кармела Агијуса који је одбио да пусти на слободу Радослава Брђанина, иако је одслужио двије трећине казне.

Са скупа је упућено писмо свим чланицама Савјета безбједности Уједињених нација у којем се наводи на које се све начине крше људска права Срба оптужених пред Хашким трибуналом.