latinica  ћирилица
29/05/2021 |  12:44 ⇒ 07/06/2021 | 14:29 | Аутор: СРНА

Политички разлози да пресуда генералу Младићу буде изречена баш 8. јуна

Очигледно је да је Међународни механизам за кривичне судове у Хагу из политичких разлога одбио да помјери датум изрицања првоснажне пресуде генералу Ратку Младићу планирано за 8. јун и тиме наставио да га дискриминише, рекао је за Срну генералов син Дарко Младић.
Дарко Младић - Фото: СРНА
Дарко МладићФото: СРНА

- Исти тај дан предсједник Механизма Кармел Ађијус подноси извештај Савјету безбједности УН. Изгледа да је политички битно некоме да буде баш тај дан. Не знам који разлози стоје иза тога, али види се да има везе са овим што се овог прољећа изненадна дешава као на филмској траци - рекао је Младић.

Он је навео да је било логично да се са изрицањем пресуде сачека док адвокат Драган Иветић оздрави, што је био и захтјев одбране.

Према његовим ријечима, генерал, одбрана и породица ће се тек одредити према тој одлуци, од чега и зависи да ли ће генерал пресуду слушати сам.

- Остаје да сада сви заједно одлучимо. Адвокати вјероватно неће бити са њим, та одлука ће бити донесена у понедјељак или уторак, па ћемо видјети онда - рекао је Дарко Младић.

Он каже да ће то знати од понедјељка ако генерал успије са адвокатима да се консултује.

Жалбено вијеће Међународног механизма за кривичне судове у Хагу одбило је захтјев одбране генерала Младића да буде одгођено изрицање пресуде, које је заказано за 8. јун.

Вијеће сматра да одбрана није оправдала захтјев да се изрицање пресуде задржи и одгоди до тренутка када оба браниоца могу лично да присуствују поступку заједно са Младићем.

Одбрана је 24. маја у малби навела да један од Младићевих адвоката Драган Иветић неће моћи да присуствује пресуди због неочекиване хоспитализације и затражила да се изрицање пресуде одложи док оба адвоката не буду могла да присуствују.

Вијеће је раније предложило да, уколико околности узроковане пандемијом корона вируса не буду дозвољавале присуство у судници, изрицање пресуде буде организовано путем видео-везе, на шта је одбрана одговорила да Младић одбија такав облик изрицања пресуде и да инсистира да са оба браниоца лично присуствује изрицању у судници.

Изрицање правоснажне пресуде заказано је за 8. јун у 15.00 часова.