latinica  ћирилица
29/05/2021 |  19:41 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Могућа блокада буџета БиХ због увоза свињског и говеђег меса? (ВИДЕО)

Представници Републике Српске у заједничким институцијама не искључују могућност неусвајања/блокаде буџета БиХ, за 2021. све док Савјет министара не уведе заштитне мјере за домаћу производњу.
Месо - Фото: РТРС
МесоФото: РТРС

Министри из Федерације, у два наврата, одбили су приједлог ресорног министра Сташе Кошарца да се уведу прелевмани и царинске стопе на увоз свјежег и расхлађеног говеђег и свињског меса из земаља ЕУ. Док су федерални министри против, пољопривредни произвођачи из Федерације траже увођење заштитних мјера.

Буџет БиХ за 2021. је на чекању. Сада је већ извјесно да ће на упорно противљење хрватских и бошњачких министара у Савјету министара, увођењу заштитних мјера за домаћу производњу, бити одговорено из Српске.

- Неусвајање буџета БиХ је један од модела. Мислим да би тиме послали јасну поруку да нећемо одустати, да желимо да заштитимо нашу производњу и наше капацитете  - рекао је министар Кошарац.

Ипак, министрима из Федерације у Савјету министара важније је шта о увођењу заштитних мјера мисле представници ЕУ, одакле се увозе огромне количине меса, него заштита домаће производње. Министар правде у Савјету министара Јосип Грубеша за РТРС каже да је против предложених закључака јер нису у складу са одредбама ССП-а и Одлуком о систему координације процеса европских интеграција.

- Поред тога, Дирекција за европске интеграције истиче да су им представници ЕУ казали да су против заштитних мјера и да су разлози за њихово увођење неоправдани. Такође, званичници ЕУ су позвали БиХ да се суздржи од доношења мјера које би представљале кршење ССП - рекао је Грубеша.

Кошарац истиче да би то питање на адекватан начин требало да отворе са европским партнерима у БиХ.

-Ти разговори би били без комплекса, без полтронизма, јер имамо право да кажемо да је неопходно да запштитмо нашу примарну производњу која је данас угрожена - додао је.

Вођени политиком очувања радних мјеста и привредне активности у Српској, представници Српске у заједничким институцијама не искључују драстичне потезе. Блокада буџета дјелује као непопуларан потез, али ништа мање није популарно, а још више штетно, дјеловање министара из Федерације који одбијају да заштите домаће проиозвођаче.

- Просто је невјероватно да је неко у оваквим временима против заштите домаће прозводње не само у Српској већ се то односи на мјере које су требале бити примијењене у цијелој БиХ. Мислим да ћемо још размислити о мјерама које се могу предузети путем буџета или усвајање неких других аката  - истакла је Сњежана Новаковић Бурсаћ.

Земље у окружењу су прелевманима или царинским стопама штите домаћу производњу. У БиХ важећи ССП предност даје увозницима. Колики новац “врте“ показује сљедећи податак: укупан увоз једне врсте меса у БиХ из ЕУ прије ступања на снагу ССП-а био је око 40.000 КМ, а данас је преко 128 милиона евра. Истовремено док нас затрпавају месом из ЕУ домаћи произвођачи имају вишкове и немају гдје да их продају.