latinica  ћирилица
30/05/2021 |  13:01 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Почеле припреме за извођење опере "Кнез Иво од Семберије" (ВИДЕО)

Српско пјевачко друштво "Србадија" почело је данас припреме за извођење опере Исидора Бајића "Кнез Иво од Семберије", а ријеч је о премијерном извођењу ове опере у Републици Српској и БиХ, које ће бити одржано у јуну.
Припреме за извођење опере "Кнез Иво од Семберије" - Фото: СРНА
Припреме за извођење опере "Кнез Иво од Семберије"Фото: СРНА

Српско пјевачко друштво "Србадија" почело је данас припреме за извођење опере Исидора Бајића "Кнез Иво од Семберије". Ријеч је о премијерном извођењу ове опере у Републици Српској и БиХ. Пројекат се реализује под диригентском управом Јелене Тракиловић.

- Ових дана радимо пробе, музичке и режијске. Опера је дјело Исидора Бајића које је у скорије вријеме изводило новосадско Народно позориште концертно, али од 1970. није изведена као представа. Сви са нестрпљењем ишчекујемо премијеру - рекла је Тракиловићева.

Режисер из Бањалуке Игор Тешић не сумња да ће опера “Кнез Иво од Семберије“ наићи на одличан пријем код публике.

- Ово је домаћи текст, текст српског аутора и локалпатриотска прича. Кнез Иво је живио овдје и на сваки начин му се треба одужити, па и постављањем ове опере на сцену - рекао је Тешић и похвалио екипу врхунских умјетника из Новог Сада, Зрењанина, Београда, Бијељине и Бањалуке, са којима ради.

Првак опере Српског народног позоришта из Новог Сада Васа Стајкић, носилац је главне улоге Кнеза Иве од Семберије.

- Захваљујући диригентици Десанки развило се једно пријатељство које његујемо дуго година и ја се увијек радо одазовем њихоовм позиву - каже Стајкић.

Српско црквено пјевачко друштво "Србадија" основано је у Бијељини 1892. године. Рад прекида послије Другог свјетског рата, да би га обновило 1992. године. Добитници су великог броја признања.

Извођење опере на позоришној сцени заказано је за 27. јун у Великој сали Соколског дома.