latinica  ћирилица
30/05/2021 |  13:47 ⇒ 31/05/2021 | 06:57 | Аутор: СРНА

Додик: Република Српска не прихвата именовање Кристијана Шмита (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да Република Српска не прихвата именовање њемачког дипломате Кристијана Шмита за високог представника у БиХ, нити било какве његове ингеренције.
Милорад Додик (Фото: Танјуг) - Фото: ТАНЈУГ
Милорад Додик (Фото: Танјуг)Фото: ТАНЈУГ

Додик је рекао да је Савјет за провођење мира блефирајући нешто наводно именовао, оцијенивши да је ријеч о непроцедуралном именовању на бази игнорисања.

- Та персона коју су они наводно именовали за свог високог представника, неће бити прихватљива и Република Српска неће прихватити име, нити било какве његове ингеренције - рекао је Додик.

Он је нагласио да је ПИК самоизабрана непостојећа организација самозваних амбасадора која формално гледано не постоји ниједним актом, нема своју унутрашњу организацију, нити унутрашње постојање и што је најважније уопште није дио Дејтонског мировног споразума и не помиње се ни у једном његовом дијелу.

Упркос свему томе, истакао је Додик, ПИК је себи неовлаштено на криминалан начин прибавио право да одлучује о многим стварима како у прошлости тако и сада игноришући Анекс 10 који је успоставио високог представника.

Додик је указао да не постоји ниједан међународни документ који третира високог представника осим Анекса 10 који је потписало пет субјеката - Република Српска, Федерација БиХ, Србија, Хрватска и тадашња БиХ, а садашњи заједнички ниво, те да у том погледу нико нема право да се бави тим питањем осим страна потписница.

- Међутим, они су то игнорисали у прошлости, игноришу и сада, свидјело им се да то наставе да раде, крше међународно право и сада су дошли до тога да су наводно они нешто именовали опет блеферајући и измишљајући - рекао је Додик.

Он је истакао да високи представник није уопште именован.

- То је неприхватљиво и Република Српска неће прихватити без обзира о ком имену се ради, уз пуно уважавање људи - рекао је Додик.

Додик је додао да је високи представник као институција нешто што се није показало ваљаним и да је мјесто међународног криминала и кршења међународног права, гдје су различите персоне, које су именоване на сумњив начин, без упоришта у међународном праву као што је Дејтонски споразум, кршиле Устав, кажњавали људе и много чега друго радили.

- Онима који то раде, који су самозвани и који поново блефирају и хоће да нам наметну причу о високом представнику иза којег наводно стоји Њемачка, и сада ми овдје треба као да се препаднемо и кажемо уреду је, можемо само да поручимо да нису управу и да није уреду. Ви блефирате и петљате и све оно што треба да им кажемо, рећи ћемо наредних дана - рекао је Додик.

Он је поручио да може да дође ко год хоће у БиХ, да проводи силу, учини било шта, али да Република Српска и њена актуелна власт неће пристати на такву бламажу и блефирање међународног фактора, јер они нису имали право да именују високог представника.

Додик је указао да при доношењу те одлуке ПИК-а нема ни Савјета безбједности УН и њихове резолуције што само потврђује да је све урађено на један сумњив начин као што је и сама БиХ сумњива.

- То је само још један доказ да БиХ не може и не треба да постоји као земља. Ово је најбољи доказ да ни сама међународна заједница не вјерује у БиХ и факторе који постоје у њој - рекао је Додик

Он је оцијенио да на један арогантан, непоштен, криминал начин покушавају да извргну руглу мређународно право и Анекс 10 Дејтонског споразума и да наводно именују некога који би дошао у име њих да нешто ради.

- Тај неко може да ради у име њих, а што се тиче нас неће да ради - рекао је Додик.

На питање који су наредни кораци Републике Српске у том погледу ако се има у виду да нема јединственог наступа с обзиром на понашање опозиције, њихово одбијање да дођу на састанак код предсједника Српске, али и изјаву Бранислава Бореновића на одлуку ПИК-а, Додик је рекао да у Српској сви одавно виде какво је њихово понашање.

Додик је истакао да је Бореновићева изјава једна од најскандалознијих у политичком смислу коју је чуо у посљедње вријеме.

- Невјероватно да неко показује такво подаништво и сервилност према кршењу права. У суштини, он би сам себе требало да дисквалификује у будућности - рекао је Додик.

Он је навео да је Народна скупштина Републике Српске донијела закључке у којима је јасно речено да неће бити прихваћено нелегално именовање високог представника, иако га је, како каже, Бореновић већ прихватио.

Додик је додао да не би фалило мало консолидације и окупљања око тако важних ствари.

Он је поручио да ће руководство Српске наставити да проводи одлуке Народне скупштине и позвао јавност да не рихвати то именовање јер оно није формално.

- Видим већ у јавном дискурсу да се користи термин именован, што није тачно. То не би требало да раде медији у Републици Српској, јер високи представник није именован већ је то покушај именовања и блеф па ако прође - прође - рекао је Додик.

Он је истакао да ће међународни фактор морати да се суочи са чињеницом да је Народна скупштина донијела закључке који су веома прецизни и јасни.

- Можемо да разговарамо о новом високом представнику под условом да се поштују процедуре у вези са његовим избором и именовањем, а уколико то не буде наравно да нећемо прихватити ниједно сумњиво именовање па ни ово коју су они покушали да направе - рекао је Додик.

Он је истакао да амбасадори Управног одбора ПИК-а нису имали право да именују Шмита и да се то именовање није ни десило.

- Ово није именовани високи представник и молим нашу јавност да то тако третира јер је то чињеница и не постоји ниједна друга - навео је Додик.

Он је рекао да је на овом именовању пала прича представника међународне заједнице о владавини права.

- Не требају никада више, бар нама који смо свјесни тога, да објашњавају причу о владавини права. Они крше упорно међународно право и не могу да се позивају на владавину права, ни ЕУ ни било ко други - нагласио је Додик.

Он је упитао "каква је то држава у којој се скупи неколико амбадсадора и донесе неку одлуку".

- О чему они имају право да уопште одлучују? Зашто они да доносе одлуку, има ли иједна земља на свијету гдје група амбасадора одлучује о било чему? То само постоји у БиХ - рекао је Додик.

Он је додао да ту постоје и друге ствари, а "једна је да муслимани показују сервилност" и радују се да им дође протектор, зато што су увјерени да ће као и претходници све учинити лоше за Републику Српску.

- Видјећемо да ли ће остати високи представник, да ли ће остати уопште Босна, то ћемо тек да видимо - истакао је Додик.

Он је додао да мисли да је ово завршна операција која ће дати одговоре на та питања.

- На нама јер да се окупимо око чињенице да бранимо наше право стечено међународним споразумом који се зове Дејтон - рекао је Додик.

Коментаришући изјаву одлазећег високог представника Валентина Инцка да очекује од /свог насљедника на тој функцији Кристијана/ Шмита да намеће одлуке, па и да кажњава, Додик је упитао "кога ће кажњавати" и додао да је то Инцко и његова жеља.

Додик је рекао да је Инцко показао да није био достојан посла и онога што је радио и да "вјероватно своје фрустрације сада покушава да подигне на ниво обавеза некоме другом или трећем".

- Ми смо против тога да дође неименовани странац, неизабрани, лажљиво постављени, као што је сада овај и да он доноси извршне одлуке - поручио је Додик.

Према његовим ријечима, то је крај међународног поретка и било какве владавине права.

- Бар што се тиче нас из Републике Српске, ми то нећемо прихватити. Ајде да видимо како они мисле то да спроведу, на крају крајева - рекао је Додик.

Он је нагласио да ће остати посвећен очувању позиција Републике Српске.

- Ови из опозиције који покушавају да избјегавају састанке, њима не ваља форум кад смо заједно, а онда опструирају, неће ни да дођу на сједницу Народне скупштине, нису ни били на Народној скупштини кад је то била тема. Када их позовоте посебно да би били у прилици да нешто кажу, онда измишљају опет исте разлоге. Да их нисте позвали рекли би `ми нисмо укључени` и друго - рекао је Додик.

Он је навео да је ријеч о издајничкој структури која се најбоље манифестује на питању високог представника, додајући да су управо "они који су тврдили да је то у реду, као што је Бореновић, показали свој издајнички капацитет и на том питању".

Говорећи о свом разговору са Шмитом од прије неколико мјесеци, Додик је рекао да је пренио да је став Републике Српске да високи представник више не треба да постоји.

- Замислите каква је Европа лицемјерна када је подржала именовање, а у 14 препорука за европски пут БиХ пише да треба да се ријешимо ОХР-а и страних судија. Сад они доводе човјека да би он радио, наводно, сам против себе, то нигдје нема - рекао је Додик.

Он је нагласио да је све ово недоречено, на неки начин изван прописа, изван политичке и сваке друге воље субјеката и фактора у БиХ.

- За нас је потпуно неприхватљиво јер је ријеч о једном потпуно непроцедуралном именовању на бази игнорисања. Не могу да вјерујем да ти амбасадори који сједе тамо, а то ћу им рећи када будем у прилици у Сарајеву, да они мисле да смо ми сви овдје луди и да је ово један склоп лудака којим они могу да управљају како они мисле - рекао је Додик.

Додик је рекао да су, што се њега тиче, они показали да уопште нису достојни да буду у БиХ.

- Ми смо били у далеко неповољнијим околностима па смо се сукобили са високим представником и његовим кршењем. Још са Педијем Ешдауном смо водили тешке политичке битке и не мислимо да овај сада долази, поготово овако, да може да има неку снагу. Његова снага је онолико колико ми њега прихватамо. А ми не прихватамо овакав избор и то ћемо рећи на првом састанку `господине, ми вас не прихватамо и немамо намјеру да с вама сарађујемо` - нагласио је Додик.