latinica  ћирилица
31/05/2021 |  15:59 ⇒ 19:37 | Аутор: СРНА

Грубеша: Потребне безбједносне претпоставке за улазак у БиХ без виза

Министар правде у Савјету министара Јосип Грубеша изјавио је данас да министри из ХДЗ-а у Савјету министара штите европски пут БиХ и да су то истакли и током гласања против одлуке да се грађанима Саудијске Арабије, Ирске и Велике Британије омогући улазак у БиХ без виза.
Јосип Грубеша - Фото: СРНА
Јосип ГрубешаФото: СРНА

Грубеша је рекао новинарима да су туристи добродошли, али да морају постојати одређене безбједносне претпоставке за све људе који долазе и према људима у БиХ.

Он истакао да не сматра да постоји проблем у вези са визама за становнике Саудијске Арабије јер, уколико имају визу за неку од европских земаља или САД, та виза важи и за БиХ.

- Постоје одређени бенефити за те грађане и ако су долазили у протеклом периоду, надамо се да ће долазити и сада - рекао је Грубеша.

Он је навео да из ХДЗ-а не коче процесе у БиХ и да их никада неће кочити.

- Ствара се полемика о визама. Нама је јасно да су туристи добродошли и битан нам је туристички сектор који има велике проблеме - рекао је Грубеша.

На питање да ли је било трговине, Грубеша сматра да је овај Савјет министара кохерентан и да у Савјету не може да се наступа као опозиција, те да нема мјеста уцјенама.

Грубеша је нагласио да су на данашњој сједници Савјета министара против одлуке о измјенама и допунама одлуке о прописивању додатних услова за улазак странаца у БиХ, чији је предлагач Министарство безбједности, у другом кругу гласања били министар иностраних послова Бисера Турковић и министар одбране Сифет Поџић.

Он је истакао да би либералнији улазак у БиХ био континуитет који спроводе друге земље према странцима и да би БиХ пратила те земље.

- Ми пратимо ставове ЕУ по питању виза - навео је Грубеша.

Савјет министара данас поново није усвојио одлуку о измјенама одлуке о визама којима би се грађанима Саудијске Арабије, Ирске и Велике Британије омогућио улазак у БиХ без виза, коју је предложило министарство иностраних послова, а против ове одлуке гласали су министри из ХДЗ-а БиХ.